Prekinitev ognja

Iz Alepa evakuirajo civiliste in ranjene

G.G./STA
15. 12. 2016, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz vzhodnega dela sirskega mesta Alep so začeli evakuirati civiliste in ranjene.

Profimedia
Ruševine Alepa.

Glavni sirski uporniški skupini Nuredin al Zinki in Ahrar al Šam sta v sredo zvečer sporočili, da bo v skladu z dogovorom med Rusi in turškim Rdečim polmesecem od polnoči veljala prekinitev ognja, da bi iz mesta lahko evakuirali civiliste in ranjene. Evakuacija se je tudi uradno začela.

Po navedbah Moskve in Damaska bodo evakuirali najmanj 4000 upornikov in članov njihovih družin. Sirska državna televizija pa je poročala, da bo vzhod mesta zapustilo 4000 upornikov in članov njihovih družin.

Iz zahodnega dela mesta se je proti vzhodu odpravilo okoli 20 avtobusov, s katerimi bodo prevažali civiliste in upornike, navaja dpa. Upornike, ki bodo po ruskih informacijah potovali tudi z lastnimi vozili, naj bi odpeljali v pokrajino Idlib jugozahodno od Alepa. Ta je v veliki meri v uporniških rokah.  Proti vzhodnemu Alepu so danes krenila tudi reševalna vozila Mednarodnega odbora Rdečega križa in sirskega Rdečega polmeseca. Človekoljubne organizacije pričakujejo, da bodo iz mesta danes odpeljali med 200 in 250 ranjencev.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki se zanaša na mrežo obveščevalcev na terenu, je medtem poročal, da so se uporniki pred začetkom evakuacije lotili uničevanja svojih štabov, vozil in orožja. Na televizijskih posnetkih je bilo videti, kako se iznad vzhoda Alepa vali dim.

Novi dogovor, ki je privedel do evakuacije, naj bi bil plod dogovora med Rusijo in Turčijo, potem ko je v sredo propadel torkov dogovor.

Že v sredo

Že v sredo bi morali začeti evakuacijo civilistov in upornikov iz mesta v skladu s torkovim dogovorom, ki sta ga potrdila tudi Rusija in Turčija, a so jo zaradi kršitve prekinitve ognja odpovedali. Obe strani sta se medsebojno obtoževali, da je druga stran prva kršila prekinitev ognja.