Močno deževje

Obilne padavine ogrožajo stanovanjske objekte

M.K./STA
19. 11. 2016, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obilne padavine povzročajo težave predvsem v zahodnem in severozahodnem delu Slovenije, na Goriškem in v Vipavski dolini.

Bobo
Ob intenzivnih krajevnih padavinah lahko hitro porastejo tudi posamezni manjših vodotoki in hudourniki.

Posamezne reke se razlivajo ob strugah, tudi manjše v Goriških brdih, najmočneje je porasla reka Vipava. Gasilci imajo polne roke dela z izčrpavanjem meteornih vod, ki so zalile stanovanjske objekte.

V Rožni ulici v Cerknem so gasilci zjutraj okoli 6.37 dobili obvestilo, da meteorne vode ogrožajo stanovanjski objekt. Voda pa ogroža tudi hišo v Grabnu v občini Tržič, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Medvodah oz. Zbiljah so zjutraj malo pred 7. uro gasilci morali črpati vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Meteorna voda je dopoldne zalivala tudi hiše v Zgornjih Bitnjah in Naklem. Potok poplavlja cesto v kampu Zaka na Bledu. Pod avtocesto iz Radovljice proti Novi vasi je meteorna voda zalila podvoz, ki so ga do nadaljnjega zaprli.

V Novi Gorici v Rožni dolini na ulici Partizanske tehnike narasli potok ogroža stanovanjsko hišo. V Trpčanah v Ilirski Bistrici pa se pripravljajo na morebitno poplavljanje reke Reke.

Nekaj čez četrto je zaradi močnega naliva meteorna voda poplavila cestišče na Griču v Sevnici. Posredoval je dežurni pri Komunali Sevnica. Med peto in šesto uro pa je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo v naselju Blanca v občini Sevnica, kjer velja zapora ceste, obvoz pa je urejen. Meteorna voda je poplavila tudi cestišče na Trgu svobode v Sevnici.

Cesta na avstrijski strani Ljubelja zaprta

Močan dež povzroča težave tudi na avstrijskem Koroškem. Zaradi plazu je prelaz Ljubelj na avstrijski strani zaprt. Po podatkih Prometno-informacijskega centra bodo cesto ponovno odprli do ponedeljka zjutraj.

Državna cesta na Ljubelj je zaprta zaradi naplavin, ki so jih s seboj prinesli vodotoki, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali na policiji. "Razmere si mora ogledati geolog," so dodali.

Koroške gasilce so danes večkrat klicali na pomoč zaradi zemeljskih nanosov in manjših poplav. Prizadeto je predvsem območje Karavank. Dež naj bi ponoči ponehal.

Arso

Hidrološko opozorilo: Gladine rek bodo še naraščale

Reka Vipava in njeni pritoki poplavljajo in še naraščajo. Razmere na Vipavskem se bodo začele umirjati proti jutru. Ostale reke v Posočju in v Brdih, ki so v preteklih urah močneje narasle, se počasi umirjajo, poroča spletna stran republiške agencije za okolje in prostor.

Reka Sora s pritoki in druge reke na Gorenjskem močneje naraščajo in se lahko v prihodnjih urah razlijejo na območju pogostih poplav.

Danes zvečer bodo naraščale tudi reke drugod po državi. Pri tem se lahko posamezne reke razlijejo na območju pogostih poplav. Ob intenzivnih krajevnih padavinah lahko hitro porastejo tudi posamezni manjših vodotoki in hudourniki, zlasti na širšem območju osrednje Slovenije.

Reka Ljubljanica se razliva v manjšem obsegu na območju vsakoletnih poplav. V večernih urah bo poplavila tudi Sava v srednjem toku, na izpostavljenih mestih ob strugi.

V nedeljo se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati. Naraščale bodo še reke s kraškim zaledjem.