Grozeče

VIDEO: Tako že divjata Soča in Hubelj

T.L.
6. 11. 2016, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že od zgodnjih jutranjih ur imajo gasilci polne roke dela. Najhujše pa šele pride.

Bralec Jan
Slika je arhivska.

Zaradi obilnih padavin v obliki močnejših nalivov reke predvsem v zahodnem in osrednjem delu države ne morejo več sprejemati dodatne vode in so posledično na Agenciji za okolje izdali tudi ustrezna opozorila. 

Preberite še: Razglasili rdeči alarm

Sobotne padavine na zahodu in jugozahodu države so povzročile močan odtok rek, zlasti manjših rek in hudournikov, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi. Količina padavin je bila največja na severozahodu, kjer je padlo povečini med 100 in več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, merilna postaja na Voglu pa je izmerila celo 323 litrov na kvadratni meter v le nekaj več kot 24 urah, pojasnila hidrologa Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar povzema STA. Posledično se je vodnatost rek na tem območju preko noči močno povečala. Nekatere reke, zlasti Idrijca z njenimi pritoki in Vipava, so poplavile, močno so narasle tudi ostale reke v zgornjem Posočju.

Že od zgodnjih jutranjih ur številne intervencije

Ob obilnih padavinah so imeli in še imajo polne roke dela tudi gasilci. Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je bilo zabeleženih veliko intervencij že od zgodnjega jutra. Če jih izpostavimo le nekaj: 

- Ob 5.12 so v Cerkljah na Gorenjskem meteorne vode in voda iz naraslega potoka zalile več stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so vodo izčrpali iz 12 objektov.

- Ob 06.13 je na regionalno cesto Dolsko- Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, zaradi močnega vetra padlo drevo. 

- Ob 6.21 je v Zgornjem Dolu, občina Gornji Grad, zaradi močnega deževja podtalna in površinska voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. 

- Ob 7.53 je na Cesti na Belo v Kokrici voda zalila klet stanovanjskega objekta. 

- Ob 8.22 je v Šmartnem ob Dreti, občina Nazarje, močan veter razkril streho stanovanjske hiše, cerkve ter dveh gospodarskih poslopij. 

- Ob 9.00 so na območju Kneže v občini Tolmin gasilci PGD Kneža zaradi nočnega neurja, odšli na pregled prevoznosti cest do stanovanjskih hiš. Med pregledom so odstranili tri podrta drevesa, očistili več prepustov meteorne vode, odstranili naplavine na cestišču in v ogrado pospremili pobegle ovce.

- Ob 9.43 in ob 10.18 so gasilci PGD Dole so kraju Gore, občina Idrija, s strešniki sanirali dve odkriti ostrešji stanovanjskih hiš.

- V Kamniku se je dopoldne sporžil manjši plaz. Okoli poldneva je stanovanjski objekt v Idriji ogrožal plaz.

- Ob 12.12 je hudournik ogrožal gospodarsko poslopje, Gorenji Novaki, občina Cerkno.