Svet

Afera dieselgate: pod drobnogledom predsednik nadzornega sveta

T.L./STA
6. 11. 2016, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lani je družba VW prvič po 20 letih zabredla v rdeče številke, stroški zaradi goljufanja na okoljskih testih pa so doslej dosegli že 18 milijard evrov.

Arhiv Svet24
Volkswagen je napovedal, da bo stal za Pötschem.

Nemški tožilci, ki preiskujejo, ali je vodstvo Volkswagna z afero "dieselgate" manipuliralo s trgi, so preiskavo razširili še na predsednika nadzornega sveta tega nemškega avtomobilskega giganta Hansa Dietra Pötscha. Postopki se nanašajo na obdobje, ko je Pötsch opravljal funkcijo finančnega direktorja družbe, je danes sporočil Volkswagen.

Tožilci v nemškem Brunswicku že preiskujejo nekdanjega izvršnega direktorja družbe Martina Winterkorna in še enega nekdanjega člana uprave, ki naj bi v dneh po izbruhu škandala prikrivala informacije pred vlagatelji. Podjetja, ki kotirajo na borzi, so po zakonu namreč dolžna nemudoma predložiti informacije, ki bi lahko vplivale na gibanje borznih tečajev.

Volkswagen je napovedal, da bo stal za Pötschem, ki je funkcijo predsednika nadzornega sveta prevzel mesec dni po izbruhu afere. "Družba na podlagi podrobne preiskave, ki so jo opravili notranji in zunanji pravni strokovnjaki, znova potrjuje svoje prepričanje, da je vodstvo Volkswagna pravočasno izpolnilo svojo obveznosti, določene z nemškim zakonom o kapitalskih trgih," je v sporočilu navedel Volkswagen. Kot so dodali v družbi, bodo skupaj s Pötschem preiskovalcem še naprej nudili polno podporo.

Goljufija v 11 milijonih vozil

Novica je nov udarec Volkswagnovim poskusom izvleči se iz največje krize v svoji zgodovini, ki je nastopila septembra lani, ko je skupina priznala, da je v 11 milijonov vozil z dizelskim motorjem namestila programsko opremo za goljufanje na testih škodljivih izpustov.

Minuli teden je nemški koncern sicer zabeležil nekaj optimističnih podatkov. Kot je sporočil, je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril 2,28 milijarde dolarjev čistega dobička, potem ko je imel lani v takem obdobju 1,73 milijarde evrov čiste izgube. Dobiček je presenetil tudi napovedi analitikov, ki so menili, da bo nekoliko nižji.

Lani je družba prvič po 20 letih zabredla v rdeče številke, stroški zaradi goljufanja na okoljskih testih pa so doslej dosegli že 18 milijard evrov.