Svet

V New Delhiju zaradi smoga tri dni ne bo pouka

A.K./STA
6. 11. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oblasti v New Delhiju so danes odločile, da bodo šole v indijski prestolnici zaradi hude onesnaženosti zraka naslednje tri dni zaprte. New Delhi je namreč že več dni zavit v gost smog.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Oblasti so izdale prepoved del na gradbiščih naslednjih pet dni, šole pa bodo zaprte tri dni. "Potrebni so nujni ukrepi, da rešimo ta problem skupaj," je izjavil prvi mož New Delhija Arvind Kejriwal.

Prebivalcem je svetoval, naj bodo čim več časa v zaprtih prostorih in naj delajo doma, če je le mogoče. Oblasti so sprejele vrsto ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka, med drugim so napovedale pogasitev požarov na smetiščih, škropljenje glavnih prometnic in zaprtje elektrarn.

Kejriwal je stanje v prestolnici primerjal s "plinsko celico", glavno odgovornost za smog pa je pripisal kmetom v sosednjih zveznih državah, ki požigajo strnišča.

Kakovost zraka v New Delhiju se že vrsto let slabša, kar je posledica hitre urbanizacije, ki je prinesla več prometa ter izpustov iz elektrarn na premog in industrijskih obratov.