Nova afera v UKC Ljubljana

Pri skladiščniku "naprodaj" preskakovanje čakalnih vrst

T.L./STA
12. 10. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brecelj je podal ovadbo v primeru domnevnega preskakovanja vrst v UKC in na OI.

STA
Erik Brecelj

Potem ko so kriminalisti v torek opravili številne preiskave, med drugim tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in na onkološkem inštitutu, je kirurg Erik Brecelj potrdil, da je on podal ovadbo zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst, so poročali mediji.

Brecelj je povedal, da je za nepravilnosti izvedel na začetku leta. "Izvedel sem, da je mož moje pacientke dal tretji osebi 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene," je za časnik Delo povedal Brecelj.

Na vprašanje, ali so čakalne dobe dejansko tako dolge, da bi bile lahko vzrok za korupcijo, je Brecelj za Radio Slovenija odvrnil, da so na onkološkem inštitutu čakalne dobe še v meji sprejemljivega. Za bolnika je sicer vsak dan čakanja težak, vendar pa pri dotični bolnici po njegovih besedah ni bilo prav nobene potrebe po podkupovanju.

Skladiščnik "prodajal" čakalne vrste

Televizija Slovenija je v Odmevih poročala, da naj bi po neuradnih informacijah posrednik zaposlen kot skladiščnik v UKC Ljubljana in naj bi bolnikom v zameno za denar obljubil preskakovanje čakalnih vrst. Vključno z lažno obljubo glede operacije pri dr. Breclju v zameno za 20 tisoč evrov. Po neuradnih podatkih naj bi posredniku dostop do zdravnikom omogočil nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki naj bi poskrbel tudi za njegovo zaposlitev v UKC. 

Po nekaterih informacijah je posrednik zdravnike prepričal v operacije izven čakalnih vrst z žalostnimi in čustvenimi zgodbami o ljudeh, ki da nujno potrebujejo njihove pomoči.

V UKC ne tolerirajo korupcije

Oglasili so se tudi v UKC Ljubljana. Pravijo, da je tolerirajo korupcije in zato podpirajo vse aktivnosti, ki bodo pripomogle k zmanjšanju izpostavljenosti tveganjem v povezavi s korupcijo. "V UKC Ljubljana že imamo vzpostavljen sistem javljanja odklonov in bomo naše zaposlene še dodatno spodbujali k javljanju vsakršnih odklonov in nepravilnosti. Prepričani smo, da večina zaposlenih v UKC Ljubljana dela dobro in pošteno, z visokimi moralnimi vrednotami, ki veljajo v družbi. Odločno pa obsojamo razne insinuacije in žaljive obdolžitve, ki povzročajo škodo tako UKC Ljubljana kot tudi posameznim sodelavcem," so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Na 18 naslovih, oseba še pridržana

Kriminalisti so sicer v torek potrkali na vrata na 18 naslovih, med drugim je preiskava potekala tudi v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu. Preiskovali so domnevno preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu. Na onkološkem inštitutu naj bi preiskovali dva zdravnika, na kliničnem centru več, poleg njih še posrednika. Eno osebo so pridržali.

Kot so danes pojasnili na PU Ljubljana, je ta oseba trenutno še v policijskem pridržanju, ki lahko traja največ 48 ur, v tem času pa jo bodo predvidoma privedli tudi pred preiskovalnega sodnika.