NOVA PREISKAVA

Je anonimko napisal »mister Armani«?

Milka Krapež
12. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kriminalisti so znova na delu v UKC Ljubljana. S Policijske uprave Ljubljana so nam to informacijo potrdili, češ da gre za preiskavo zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj, vendar nam zaradi tajnosti postopka več niso mogli povedati. Medtem pa po Sloveniji odmeva anonimka, ki smo jo objavili minuli petek.

STA
Aferam v UKC Ljubljana ni videti ne konca ne kraja, novi direktor Andraž Kopač pa še ni stopil pred javnost.

Seveda je bilo pričakovati, da se bo kdo od omenjenih odzval, kar se je tudi zgodilo. Toda tudi tisti, ki so pisali v naše uredništvo oziroma na elektronski naslov novinarke, se niso hoteli podpisati. V UKC Ljubljana mora biti pa res vse narobe, če se drug drugega tako bojijo, da se pod svoje pisanje ne upajo podpisati. Obenem pa naš časnik tudi ni arena za preigravanje oziroma kanal, po katerem bodo drug drugega zmerjali. Avtor anonimke je našemu uredništvu neznan. Je pa res, da bi tudi mi radi vedeli, kdo je. Po grožnjah, ki smo jih dobili, ga čaka najmanj en sodni postopek.

STA
Anonimni vir je povedal, da avtomobil direktorja UKC Andraža Kopača bolj redko vidijo na parkirišču.

V BRAN DIREKTORJU

Pač pa se je pod svoje pismo, poslano na elektronski naslov novinarke, podpisala Meta Vesel Valentinčič in pojasnila, da se novi direktor sicer medijsko ne izpostavlja, dela veliko in presenetljivo hitro je »padel notri«, dejansko že vodi in odloča. Zanimivo, kajti neimenovani vir je povedal, da na parkirišču UKC Ljubljana zelo redko vidijo njegov avto. Seveda pa je možno, da se v službo vozi s kolesom ali z avtobusom.

Anonimno pismo je očitno marsikoga razjezilo in samo upamo lahko, da bo prišlo do epiloga. 

KDO JE NAPISAL ANONIMKO?

Predvsem se tudi anonimni avtorji ukvarjajo s tem, kdo je napisal prvotno anonimko. Kaže, da sami vedo, kdo naj bi to bil. In sicer nekdo, ki naj mu ne bi podaljšali pogodbe o zaposlitvi, ker je izpolnjeval pogoje za upokojitev. Tega moškega naj bi v UKC med seboj imenovali »mister Armani«, ker naj bi se rad oblačil v znamke, torej oblačila znanih modnih ustvarjalcev. In ta »mister« naj bi nam podtaknil vse mogoče laži in tako naprej. Res je, novinarji moramo informacije preverjati. Vendar je res tudi, da so bila na službo za stike z javnostjo poslana vprašanja v zvezi z anonimko. A smo dobili le odgovor, da bodo odgovorili v zakonitem roku. Zdaj čakamo, kdaj se bo to zgodilo. Toda anonimka je zakrožila tudi v druge redakcije, kar pomeni, da smo vsled tega morali opozoriti nanjo in tudi na to, da gre za nepreverjene informacije. Bralci so se na forumu ustrezno odzvali. Večina komentarjev je skrajno ciničnih in navedbe v anonimki potrjujejo oziroma je videti, da jim verjamejo. Celo več: pravijo, da je tako povsod po slovenskih bolnišnicah.

PREISKAVA V UKC  


UKC Ljubljana nam je hitro odgovoril, da so jih dejansko obiskali kriminalisti, ki preiskujejo morebitno preskakovanje čakalnih vrst. In da UKC Ljubljana z njimi korektno sodeluje, da so jim dali na voljo vso potrebno dokumentacijo. 

ZAPOSLOVANJE

Prav nihče pa se ni ozrl na navedbe v anonimki, ki zadevajo zaposlovanje v UKC Ljubljana. Nihče tega ni niti zanikal. Alenka Kveder naj bi bila dejansko sprejeta kot strežnica na razpisu. Toda potem, ko naj bi jo prestavili drugam, na bolje plačano delovno mesto, bi tudi za to morali objaviti razpis. Pa ga niso. Poleg tega je v začetku afere dr. Ivan Radan v UKC Ljubljana prišla na inšpekcijski pregled Lidija Apohal Vučković, glavna inšpektorica za javno upravo. Zanimali pa so jo le podatki o tem, kakšne dodatke oziroma nadure sta prejemala dr. Ivan Radan in prof. dr. Bojana Žvan. Drugi je očitno niso zanimali, čeprav so plačilne liste na nevrološki kliniki zaposlenih zdravnikov izredno zanimive, kar smo v našem časniku že objavili, pa se ni zgodilo nič. Lidija Apohal je soproga Radomirja Vučkovića, ki naj bi postal vodja službe za organizacijo in razvoj logistike v UKC Ljubljana. Kdor ima bogato domišljijo, bo brez težav sestavil zgodbo, kdo je koga pri tem verjetno podprl. Na primer, kdo se je močno želel znebiti dr. Žvanove. Mimogrede, mesto vodje omenjene službe naj bi bilo zelo dobro plačano.

ANONIMKA

Kot smo že zapisali, anonimka je dolga devet strani, avtor se je z njo zelo potrudil, naše uredništvo pa je zgolj povzelo nekaj navedb s komentarjem, da se ne ve, ali so resnične. Prav zato je pomembno, da v ustreznih službah novinarjem odgovorijo čim prej, da ne pride do takih zapletov. Ne pa, da to sproži nov val anonimk, ki novinarje zmerjajo in žalijo, seveda pa tudi grozijo s kazenskim in še kakšnim pregonom.