Interpelacija

Zagovarjala se bo pred Erjavčevimi in Janševimi

T.L./STA
12. 10. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kolar Celarčeva bo poslancem DeSUS in SD predstavila odgovor na interpelacijo.

STA
Miljoka Kolar Celarc

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo poslanskima skupinama DeSUS in SD danes predstavila odgovor na interpelacijo, na kateri se bo na zahtevo SDS zagovarjala predvidoma v torek. Za zdaj sicer kaže, da zapleti in ostre besede pri sprejemanju zakona o lekarniški dejavnosti niso spremenile napovedi partneric, da bodo ministrico podprle.

Ministrica je interpelacijo v odgovoru, ki ga je v torek že predstavila poslancem SMC, označila za v celoti neosnovano in tako zavrnila očitke predlagateljev, ki ji nalagajo odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu.

V luči pričakovanih ukrepov v zdravstvu pa bo verjetno potekal tudi njen današnji sestanek v DeSUS in SD. V DeSUS od ministrice pričakujejo, da bo do 12. decembra predložila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, sicer pričakujejo, da jo bo premier Miro Cerar razrešil. V SD pa ob tem izpostavljajo nujno ureditev dolgih čakalnih dob.

Koaliciji se je zataknilo že pri prvem reformnem predlogu, saj sta SD in DeSUS podprli sklep, da pred nadaljevanjem postopka v DZ opravijo javno predstavitev mnenj o zakonu o lekarniški dejavnosti. Opozarjajo namreč, da je na zakon, ki ga bo sicer danes obravnaval tudi DS, vloženih veliko dopolnil in pripomb, da je lahko tudi ustavno sporen. Medtem pa Cerar, ki se je na to ostro odzval, napoveduje, da od reforme v korist vseh državljanov SMC ne bo odstopala.

Zdravstvo je sicer eno od področij, ki mu vlada namenja več denarja v državnih proračunih za prihodnji dve leti, ki ju bo danes prečesal odbor DZ za zdravstvo. Sredstva za krepitev kakovosti storitev za zdravje se bodo s 77,5 milijona evrov, kolikor kaže ocena realizacije za letošnje leto, prihodnje leto povečala na 97 milijonov evrov, še leto kasneje pa na skoraj 103 milijone evrov.