Fleksibilnost trga dela

Ministrstvo predlaga: odpoved delovnega razmerja zaradi nesimpatičnosti

M.K.
11. 8. 2016, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ministrstvu za delo skrivnostno pripravljajo predlog, ki naj bi v zakonodajo vnesel nov razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi – odpoved zaradi pomanjkanja zaupanja oziroma medsebojnega neujemanja.

Profimedia
Varnost zaposlitve v Sloveniji je že zdaj med najnižjimi v Evropi. (Slika je simbolična.)

Sindikati so ogorčeni in opozarjajo, da bi v primeru uzakonitve takšnega predloga sledila splošna stavka, piše Dnevnik.

Reforma delovne zakonodaje iz leta 2013 je precej povečala fleksibilnost na trgu dela in občutno zmanjšala varnost redne zaposlitve, vendar so delodajalci spremembe kljub temu že takrat ocenili kot nezadostne. Reforma je namreč zgolj poenostavila postopke zaposlovanja in odpuščanja delavcev, ni pa posegla v vsebino razlogov za odpoved pogodbe.

Nenehni pritiski delodajalskih organizacij naj bi v zadnjih tednih le obrodili sadove. Vlada je, po pisanju Dnevnika, delovni skupini, ki pripravlja ukrepe v okviru marca letos objavljenega dokumenta Za dostojno delo, konec junija predlagala nov razlog za odpuščanje delavcev, in sicer »odpoved pogodbe zaradi pomanjkanja zaupanja oziroma medsebojnega neujemanja«.

Na GZS so bili presenečeni, da se je informacija predlogu razširila, in ga ne želijo komentirati.

Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in član omenjene delovne skupine je pojasnil, da bi predlog v praksi pomenil, da bi lahko delodajalec odpustil kogar koli in kadar koli, preprosto že zato, ker mu pač ne bi bil všeč, v tolažbo pa bi nesimpatični delavec prejel odpravnino in nadomestilo za brezposelnost, kot sicer velja za odpoved iz poslovnega razloga, še piše Dnevnik.