Razlika se še veča

Povprečna bruto plača le 982 evrov. Uganete, v kateri občini?

J.P./STA
29. 5. 2016, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Povprečne plače v gospodarstvu celjske regije še vedno zaostajajo za državnim povprečjem. Lani se je razlika še povečala. Medtem ko so zaposleni na Celjskem v povprečju na mesec zaslužili 1345 evrov bruto, je povprečna bruto plača na ravni države znašala 1504 evre, kar je za dobro desetino več.

Profimedia
Povprečne plače v celjski regiji so pod državnim povprečjem.

Slovensko povprečje je uspelo preseči le občinama Dobje in Štore. V prvi so zaposleni v gospodarstvu na mesec zaslužili malo manj kot 1700 evrov bruto, v drugi pa malo manj kot 1570 evrov, so sporočili iz celjske izpostave Ajpesa.

V občinah Zreče, Laško, Vitanje, Celje, Braslovče in Žalec so plače znašale nekoliko več kot 90 odstotkov državnega povprečja, v ostalih občinah so bile plače celo pod regijskim povprečjem. Najmanj so zaslužili zaposleni v podjetjih iz občin Vojnik, Tabor in Rogatec, kjer je povprečna plača znašala le nekaj več kot tisoč evrov.

Glede na dejavnost so najbolj izstopale plače na področju oskrbe z električno energijo, plinom in paro, ki so v povprečju znašale 1900 evrov. V celotni savinjski regiji je na prvem mestu občina Šoštanj, kjer je bila povprečna mesečna bruto plača lani 1724 evrov, na repu je občina Rečica ob Savinji z le 982 evri. Še nižje od povprečnih plač v rečiški občini so bile plače zaposlenih pri samostojnih podjetnikih. Znašale so 956 evrov.