Kožne razjede

Skupaj z begunci na pohodu tudi tropska bolezen, ki razžira meso

R.T.
29. 5. 2016, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tropska bolezen, do nedavnega omejena na Sirijo, se je z begunci razširila po Bližnjem vzhodu.

STA
Bolezen, ki je bila omejena na Sirijo, natančneje na območja, ki jih trenutno nadzira Islamska država, je bila osvobojena svojih okov.

Kožna lišmanioza je bolezen, ki jo povzročajo bičkarji iz rodu lišmanij, na človeka pa jo prenašajo razne vrste metuljastih mušic (okoli 20 različnih vrst). Mogoč je tudi neposreden prenos s človeka na človeka.

Kožna lišmanioza se lahko pozdravi sama od sebe.

Bolezen, ki je bila omejena na Sirijo, natančneje na območja, ki jih trenutno nadzira Islamska država, je bila osvobojena svojih okov. Državljanska vojna je razdejala bolnišnice in zdesetkala število zdravstvenih delavcev. Če k temu prištejemo še kronično pomanjkanje vode in vsesplošno razdejanje, dobimo domala popolne razmere za razmah vseh vrst metuljastih mušic. Kurdski Rdeči polmesec je sicer poročal, da so za širjenje bolezni zaslužni tudi skrajneži Islamske države, ki da trupla puščajo kar na ulicah.

Bolezen na mestu pika žuželke povzroča razjede, pogosto pa se dogaja, okuženim zdravljenje ni na voljo.

Ker je z območja pobegnilo več milijonov Sircev, se je bolezen razširila v sosednjo Turčijo, Libanon in Jordanijo. Ogrožena je tudi Savdska Arabija, grožnja pa obstaja tudi za Evropo.

Pri kožni lišmaniozi lahko pride do samoodsebne ozdravitve, pri kateri zdravljenje ni potrebno.