Slovenija

Na rektoratu mariborske univerze tudi spolno nadlegovanje

STA
23. 2. 2016, 15.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Senat Univerze v Mariboru se je danes seznanil s samoevalvacijskimi poročili univerze in njenih članic za leto 2014/2015, s čimer se je odprla pot za njihovo javno objavo. Rektor Igor Tičar je ob tem napovedal, da bodo zaznani primeri pomanjkljivosti, ki so bili ugotovljeni med zaposlenimi na rektoratu, z njegove strani zelo resno obravnavani.

STA
"Pristojne bom nemudoma zadolžil za izvedbo ustreznih korektivnih ukrepov, ki bodo namenjeni izboljšanju kakovosti in predvsem zadovoljstva med zaposlenimi," je po seji senata povedal rektor Tičar.

Predvidoma v začetku marca naj bi rektor Tičar sklical zbor delavcev na rektoratu. "Pogovoril se bom z vsemi delavci in delavkami in deloval bom skladno z internim pravilnikom v zvezi s tem, kako naj ravnamo v primeru mobinga... Na vsak način bo moj akcijski plan, da te stvari razrešimo v zadovoljstvo vseh," je dejal.

V anonimni anketi, ki je bila del samoevalvacijskega poročila, je po poročanju regionalne televizije BK TV kar 47 odstotkov zaposlenih na rektoratu povedalo, da na delovnem mestu zaznavajo oblike pritiska nanje, mobinga, celo spolno nadlegovanje.

Rektorja je pisanje presenetilo

Tičar je poudaril, da je sporne izjave podalo le sedem od skupno več kot 180 zaposlenih na rektoratu. "Tudi če bi bila samo ena izjava, bi jo vzel resno," je dejal. Osebno naj bi se nanj ne obrnila nobena oseba. "Odkrito povem, da me je to pisanje presenetilo," je dejal.

"V najkrajšem času bom zahteval akcijski plan in etapna poročila o izvedbi ustreznih ukrepov, saj so v preteklih letih bili izvedeni ukrepi v zgolj manjšem obsegu. Zaradi tega in predvsem zaradi spremembe načina vodenja Univerze v Mariboru, kjer mora vsak posameznik prevzeti odgovornost za svoja dejanja in ustrezno upoštevati navodila nadrejenih, je najverjetneje iskati razloge za slabše rezultate v anketi," je še povedal v svojem prvem odzivu po medijski objavi rezultatov ankete pred enim mesecem.

Tičar se je danes odzval tudi na domneve, da bi se po novi zakonodaji moral konec letošnjega leta upokojiti. "Upokojil se bom najhitreje septembra 2019," je poudaril in dodal, da ga nihče ne sili k upokojitvi. "Upokojil se bom, ko bom želel. In z ženo sem se dogovoril, da bom delal do leta 2019," je dejal.

Prepričan je, da s tem ne bo kršil nobene zakonodaje. "Ne more nek zakon veljati retrogradno.... Mislim, da se bomo pametno pogovorili. V vsakem primeru pa sem bil izvoljen na funkcijo za mandat štirih let in bom ta mandat oddelal," je pojasnil.