Slovenija

Vojska od srede na meji s policijskimi pooblastili

STA
23. 2. 2016, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V uradnem listu je danes objavljen v ponedeljek sprejet sklep o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske (SV) pri širšem varovanju državne meje, veljati pa začne že dan po objavi. To pomeni, da bodo imeli vojaki policijska pooblastila od srede. Ukrep bo trajal najdlje tri mesece, a z možnostjo podaljšanja.

Facebook

Državni zbor je namreč na ponedeljkovi seji aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki vojski podeljuje omenjena pooblastila, podprl z 69 glasovi za in petimi proti.

Kakor piše v sklepu, varnostne razmere zahtevajo, da pripadniki SV s policijo sodelujejo pri širšem varovanju državne meje in pri tem izvajajo pooblastila, določena v omenjenem členu. Vojaki lahko od srede skupaj s policijo opozarjajo in napotujejo ljudi, jim začasno omejijo gibanje ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Vlada bo o izvajanju teh izjemnih pooblastil SV sproti seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in notranje zadeve, in sicer s prvim poročilom v roku enega meseca po uveljavitvi sklepa in drugim poročilom po prenehanju njegove veljavnosti.