Slovenija

Ograja ob meji tudi na Kočevskem

STA
23. 2. 2016, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Panelno ograjo za obvladovanje migracijskih tokov ob meji s Hrvaško bodo začeli postavljati tudi na Kočevskem, kjer ograje do zdaj ni bilo. V Občini Kostel bodo žično-rezilno ograjo ponekod v kratkem nadomestili s panelno, v črnomaljski občini pa na izpostavljenih mestih, kjer so jo januarja že odstranili, nadaljujejo z nameščanjem panelne ograje.

Rudi Kastelic
Na kočevski občini so dodali, da so postavljavci ograje upoštevali želje krajanov.

Z Občine Kočevje so sporočili, da jih je Policijska uprava Ljubljana danes obvestila, da bo podjetje iz Novega mesta na območju kočevske občine začelo postavljati panelno ograjo, katere namen je obvladovanje migracijskih tokov.

Panelno ograjo v dolžini 400 metrov bodo postavili v vasi Dol, kjer bo potekala nad kolovozom pri mlinu pod jezom, na mestu, kjer bo sekala pot, pa bodo namestili vrata. Ograja se bo nadaljevala pod nasipom regionalne ceste in nad travnikom med Kolpo ter omenjenim nasipom.

Na kočevski občini so dodali, da so postavljavci ograje upoštevali želje krajanov, panelna ograja pa bo tudi najmanj moteča. Njena vrata bodo stalno odprta, zaprli pa ji bodo le v primeru nelegalnih prehodov meje na omenjenem območju, so dodali.

V sosednji kostelski občini, kjer so približno 10 kilometrov žične ograje ob Kolpi vojaki v začetku meseca očistili vodnega plavja in jo na več mestih, kjer jo je sredi januarja poškodovala narasla reka, popravili, pa žično-rezilna ograja še vedno stoji.

Na tamkajšnji občinski upravi so za STA povedali, da jo bodo ponekod oz. na najbolj izpostavljenih mestih pristojni v kratkem nadomestili s panelno ograjo.

V črnomaljski občini, kot so na tamkajšnji občinski upravi danes potrdili za STA, na izpostavljenih mestih - ob najbolj plitvih delih Kolpine struge, ob jezovih in obrečnih kampih, kjer so žično-rezilno ograjo januarja že odstranili, te dni nadaljujejo z nameščanjem panelne ograje.

V metliški občini pa so to storil že pred časom, je metliški župan Darko Zevnik zatrdil za STA.