Svet

Uber po smrtonosnem pohodu voznika v bran svojemu sistemu

STA
23. 2. 2016, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški Uber je po smrtonosnem strelskem pohodu svojega voznika v ameriški zvezni državi Michigan stopil v bran svojemu poslovnemu modelu. Čeprav so izrazili zgroženost nad dejanjem Jasona Briana Daltona, so ob tem menili, da je njihovo preverjanje voznikov ustrezno.

Glavni Uberjev direktor za varnost Joe Sullivan je v konferenčnem klicu z novinarji dejal, da so zaradi dejanja, do katerega je prišlo v soboto zvečer, močno prizadeti in tesno sodelujejo s policijo.

"Noben postopek preverjanja v tem primeru ne bi pomenil razlike, saj ni imel kriminalne zgodovine," pa je dodal ob tem. "Če nekdo nima kartoteke, preverjanje ozadja ne bo sprožilo alarma," je dejal Sullivan.

Tožilstvo v ameriškem mestu Kalamazoo je v ponedeljek Daltona obtožilo šestih umorov, dveh poskusov umora in nekaj drugih kaznivih dejanj. Dalton je v soboto vozil stranke kot voznik podjetja Uber, vmes pa streljal in pobijal najverjetneje naključno izbrane žrtve.

Njegov morilski pohod, med katerim je mirne duše pobiral in vozil stranke, je trajal skupaj sedem ur. Policija ga je ujela šele dve uri po zadnjem pokolu na parkirišču neke restavracije, čeprav je bilo veliko klicev na nujno številko sprva zaradi voznika Uberja, ki nevarno vozi. Eden od njegovih potnikov je med vožnjo celo izskočil iz vozila in poklical policijo.

Dalton je 25. januarja uspešno prestal Uberjevo preverjanje. Od takrat je prepeljal potnike na nekaj več kot 100 poteh. Potniki sicer Uberjeve voznike tudi ocenjujejo in Daltonu so v povprečju pripisali oceno 4,73 na lestvici do pet.

Uber je nekaj pritožb čez njega prejel v soboto, pa tudi že prej, vendar le na račun njegove vožnje, ni pa bilo poročil o morebitnem nasilnem obnašanju ali nošenju orožja, so pojasnili v podjetju iz San Francisca. Uber avtomatično izloči voznike, ki jim stranke očitajo nasilnost, čeprav da besedo tudi voznikom. "Prejmemo veliko pritožb o slabi vožnji in vse niso točne," je povedal Sullivan.

Uber tako ne vidi potrebe po spremembi postopkov preverjanja voznikov. "Ko gre za ugotavljanje, kakšno kriminalno zgodovino ima nekdo, mislim, da se odrežemo precej dobro," je dejal Sullivan. V teh postopkih gredo predstavniki podjetja tudi na sodišča in tam brskajo po mapah ročno, če podatki niso dostopni na spletu.

Voznike ob tem preverjajo tudi s pomočjo ocen strank in GPS sledenjem vsaki poti.

"Trenutno je Uberjev sistem izredno varen," je dejal član svetovalnega odbora za varnost v podjetju Ed Davis. Ta ima med drugim 35-letno kariero pri ameriških organih pregona. "Preverjanje ozadja je zgolj to; ne predvidi prihodnosti. Po takšnem incidentu pa vsi iščemo odgovore," je še dejal.

V Uberju so povedali tudi, da ne nameravajo uvesti t. i. gumba za paniko oziroma za klic v sili, ki ga testirajo v mobilni aplikaciji v Indiji za hitro povezavo strank s policijo. "Ljudje s pametnimi telefoni tukaj lahko preprosto pokličejo 911," je dejal Sullivan. "Ne moremo pričakovati, da bi lahko tekmovali s tem."

Dalton je svoj morilski pohod začel v soboto popoldne, ko je ustrelil žensko pred njenim stanovanjskim blokom. Čeprav je bila večkrat ranjena, bo preživela. Nekaj ur kasneje je ubil očeta in sina pred njuno prodajalno avtomobilov, malce kasneje pa je pobil še štiri ženske na parkirišču pred restavracijo. Med streljanjem je bila hudo ranjena tudi 14-letnica, ki so jo že razglasili za mrtvo, vendar okreva, čeprav ostaja v kritičnem stanju.

Sanfranciški Uber je razvil aplikacijo, prek katere potnike povezuje z vozniki, ki razpolagajo s svojimi vozili. Po vsem svetu je s tem razbesnel taksiste, saj je njegova storitev precej cenejša od običajnih taksi prevozov. Taksisti med drugim Uberjevim voznikom očitajo, da za opravljanje svojega dela ne pridobijo nobenih dovoljenj, kar naj bi zniževalo raven kakovosti storitve, predstavljalo pa naj bi tudi varnostno tveganje.