Slovenija

V Pogačarjevem stečaju priznanih za skoraj 12 milijonov evrov terjatev

STA
3. 2. 2016, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V osebnem stečaju nad nekdaj enim najbogatejših Slovencev Igorjem Pogačarjem je stečajni upravitelj Miran Kos priznal za nekaj manj kot 11,95 milijona evrov terjatev.

Arhiv
Daleč največ od Pogačarja terja Factor banka, ki je v nadzorovani likvidaciji. Ta je tudi predlagala Pogačarjev osebni stečaj.

Terjatev Factor banke, priznana v višini 11,89 milijona evrov, izvira iz prevzemanja solidarnih poroštev za posojila Pogačarjevi družbi Ram Invest, ki je prav tako v stečaju. Poroštva so ostala v celoti nepoplačana, je razvidno iz otvoritvenega poročila stečajnega upravitelja. Poleg Factor banke je terjatve v bistveno nižjih zneskih prijavilo še pet upnikov.

Iz upraviteljevega poročila je razvidno, da ima Pogačar na svoje ime malo premoženja, ki bi ga bilo mogoče unovčiti. Pogačar je tako z bivšo zunajzakonsko partnerico še avgusta 2012 sklenil sporazum o ugotovitvi in razdelitvi skupnega premoženja, na podlagi katerega je zunajzakonska partnerica postala izključna lastnica dveh nepremičnin, po navedbah časnika Finance v Piranu in Ljubljani. Na eni od teh ima stečajni dolžnik vknjiženo pravico brezplačnega dosmrtnega užitka in prepoved odtujitve in obremenitve.

Je pa na podlagi tega dogovora Pogačar ostal izključni lastnik delnic Petrola, družbe Pinus TKI, katere lastnik je bil in ki jo je prodal ameriškemu podjetju Albaugh, ter Telekoma Slovenije. Kos predvideva, da bo treba sporazum izpodbijati, rok za to pa poteče konec marca.

Pogačar je bil do lanskega septembra lastnik parcele v Piranu, ki pa jo je za 250.800 evrov v izvršilnem postopku prodal podjetju Dom navtika. Bil je tudi družbenik v Ram Investu v stečaju in družbi Domicil, ki je prav tako v stečaju. Nepremičnin v tujini ne Pogačar ne partnerka nimata.

Ker je Pogačar zaposlen, je sodišče oktobra lani izdalo sklep o izterjavi stalnih prejemkov in ga vročilo dolžnikovemu delodajalcu. Sodišče je izdalo tudi sklep o zasegu denarja, ki ga je vročilo bankam, kjer ima stečajni dolžnik odprt transakcijski račun. Znesek v višini 51,67 evra je upravitelj zasegel tudi z dolžnikovega bančnega računa v Avstriji, ki ga je zatem tudi zaprl.

Osebni stečaj nad Pogačarjem je okrožno sodišče v Kopru začelo septembra lani. Za upraviteljico je bila najprej imenovana Melita Butara, a se je ta zaradi konflikta interesov izločila.

Pogačar je bil pred dobrimi sedmimi leti uvrščen na lestvico najbogatejših Slovencev, takrat je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 30,4 milijona evrov. Javnost si ga je zapomnila tudi po aferi s stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki mu je Ram Invest za drago najemnino oddajal prostore, v času ko je notranje ministrstvo vodila Katarina Kresal.

Zaradi teh poslov je bil na leto dni pogojne kazni s preizkusno dobo petih let in štiri leta prepovedi opravljanja poklica obsojen nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah.