Slovenija

Slovenski vojaki vložili tožbe

STA
3. 2. 2016, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sindikatu vojakov Slovenije so danes v imenu več kot 150 pripadnikov SV vložili tožbe za izplačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa, ki ga ministrstvo kljub sodbi vrhovnega sodišča ne izplačuje, je pojasnil predsednik sindikata Gvido Novak. "Žalostno je, kaj vse morajo vojaki narediti, da pridejo do tega, kar jim pripada," je dejal.

sta
Vojaki so vložili tožbe za izplačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa.

Kot je na novinarski konferenci pred vložitvijo tožb na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani dejal Novak, ministrstvo za obrambo (Mors) ne želi izplačevati omenjenih dodatkov kljub sodbi vrhovnega sodišča, da je tak dodatek treba izplačati v primeru, ko so ure prenesene iz enega v drugo referenčno obdobje. V tem primeru gre dejansko za nadure, ki bi jih lahko tudi izplačali, kadar pa se koristijo, je treba izplačati omenjeni dodatek v višini 30 odstotkov, je pojasnil.

Ob tem je poudaril, da so po sodbi vrhovnega sodišča ta dodatek za zadnjih pet let brez ugovarjanja izplačali vsem policistom, na Morsu pa te sodbe ne priznavajo, čeprav so predpisi za policiste in vojake na tem področju popolnoma enaki. Kot je spomnil, so vojakom z ukazi odrejali koriščenje ur in način njihovega obračunavanja, zoper ukaze pa pripadniki Slovenske vojske (SV) nimajo nobenega pravnega varstva.

Mors tako po Novakovih besedah na nek način varčuje s politiko čakanja, koliko pripadnikov Slovenske vojske (SV) bo šlo v tožbo, po drugi strani pa dela dodatne stroške s pravdnimi postopki, s stroški odvetnika. "Nihče pa ne gleda na to, kako to vpliva na moralo zaposlenih v Slovenski vojski. To se odraža v odhodih iz Slovenske vojske in zelo slabem zanimanju za zaposlitev v Slovenski vojski," je prepričan sindikalist.

"V sindikatu smo trdno prepričani, da bomo s temi tožbami uspešni, ker je sodna praksa popolnoma jasna," je dejal Novak, ki meni, da bi lahko bila odločitev sodišča znana v letu ali letu in pol.

Med razlogi, da se za tožbo ni odločilo več vojakov, je po Novakovih besedah tudi strah, da jim v tem primeru ne bi podaljšali pogodb o zaposlitvi, ki veljajo za določen čas. Kot je navedel, se je za vložitev tožbe odločilo 157 pripadnikov, ki so odvetniku, s katerim sindikat sodeluje, dostavili dokumentacijo. To so danes vložili na pristojnih sodiščih v Ljubljani, Mariboru, Celju in Murski Soboti.

Ob tem je navedel, da so pred pozivom vojakom za tožbe poskušali priti na Morsu in na vladi do dogovora, a da ta ni bil možen.

Glede morebitne napotitve vojaških inštruktorjev v iraški Kurdistan zaradi krepitve sodelovanja v boju proti džihadistom Islamske države, o čemer naj bi danes odločala vlada, je Novak dejal, da verjame, da bodo pripadniki SV vse zadane naloge skladno s političnimi odločitvami izvršili kot profesionalci, kot so jih tudi doslej. "Mi pa lahko samo upamo, da bodo ustrezno plačani," je dodal.