Slovenija

DUTB v polletju po nerevidiranih podatkih s skoraj 43 milijoni izgube

STA/M.J.
31. 8. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v prvem letošnjem polletju pridelala 42,6 milijona evrov čiste izgube, potem ko je izguba v enakem obdobju lani dosegla 0,5 milijona evrov. DUTB je navzlic izgubi z upravljanjem sredstev ustvarila 173,2 milijona evrov in tako že v polletju izpolnila zakonsko zahtevo o prodaji vsaj 10 odstotkov sredstev.

STA

Omenjenih 173,2 milijona evrov ustvarjenih denarnih sredstev predstavlja 10,8 odstotka sredstev v upravljanju. Največji prilivi so bili ustvarjeni z aprilsko prodajo paketa terjatev do ACH, Polzele, Elana in Adrie Airways Bank of America Merrill Lynch.

Lastniški kapital se je v prvi polovici leta znižal za 40,5 milijona evrov na 134,6 milijona evrov, so iz DUTB sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Zahteve po osemodstotni letni donosnosti na kapital, ki jo DUTB nalagajo smernice za delovanje t. i. slabe banke, DUTB v prvi polovici leta ni dosegla.

Med razlogi za izgubo ter znižanje kapitala v DUTB navajajo, da se ocena poštene vrednosti sredstev v upravljanju niti ni povečala, kaj šele, da bi se povečala v tej meri, da bi tako lahko pokrila vse stroške financiranja z naslova dolga, ki so v prvem polletju znašali 34,6 milijona evrov in operativne stroške v višini 6,3 milijona evrov.

Da bi DUTB dosegla letno osemodstotno donosnost na kapital, bi morale ocene poštene vrednosti sredstev v prvem polletju, skupaj s prejetimi 173,2 milijona evrov od upravljanja sredstev, narasti za 2,4 odstotka glede na ocene s konca 2014.

Ocene poštene vrednosti posojilnega, lastniškega in nepremičninskega portfelja, vključujoč omenjena prejeta denarna sredstva iz upravljanja sredstev v prvem polletju, so ob polletju v primerjavi z ocenami poštene konec leta 2014 medtem ostale skoraj nespremenjene oz. so se celo znižale za 0,2 odstotka.

DUTB je sicer ob koncu polletja upravljala s sredstvi v višini 1,35 milijarde evrov, vsa sredstva DUTB pa so ves čas na prodaj. Pogoj za prodajo je ustrezna ponudba. Upravljana sredstva predstavljajo terjatve, nepremičnine, lastniške naložbe in obveznice. Veliko večino sredstev so v polletju predstavljala terjatve, ki jih je DUTB prevzela od štirih saniranih bank, in obveznice. Sredstev iz teh kategorij je bilo za 1,23 milijarde evrov ali 91,2 odstotka vseh sredstev.

V DUTB opozarjajo tudi, da so se ocene bodočih prilivov v nekaterih primerih prestrukturiranja znižale oziroma so se prilivi odložili bolj v prihodnost v primerjavi z predhodnimi ocenami. To je vplivalo na znižanje ocene poštene vrednosti posojil v teh primerih.

DUTB je ob polletju zasledovala strategijo prestrukturiranja pri 79 dolžnikih, kar je enako število podjetij kakor ob koncu 2014. Do teh podjetij je imela za 803,1 milijona evrov bruto terjatev. Ocenjena poštena vrednost teh terjatev je znašala 486,7 milijona evrov. Strategijo unovčevanja prek stečajev je po drugi strani izvajala pri 484 dolžnikih oziroma 12 dolžnikih manj kot konec leta 2014.

Ne glede na čisto izgubo in znižanje lastniškega kapitala v prvem polletju je DUTB od začetka delovanja konec 2013 vrednost lastniškega kapitala povečala za 41 odstotkov glede na pošteno vrednost lastniškega kapitala po prevzemu terjatev od NLB, NKBM, Abanke in Banke Celje, so še poudarili v DUTB.