Slovenija

Jutri velik dan za 21.807 prvošolčkov

Simon Rosc
31. 8. 2015, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za okoli 174.000 učencev in 75.000 dijakov se jutri začenja novo šolsko leto. Za dijake glede na leta prej večjih posebnosti ne bo, bo pa nekaj novosti za osnovnošolce, največ na področju poučevanja tujih jezikov.

STA

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo jutri v šolske klopi prvič sedlo 21.807 učencev, kar je največ v zadnjih 10 letih in je predvsem posledica dejstva, da je število rojstev v Sloveniji v drugi polovici prejšnjega desetletja raslo.

TUJI JEZIKI

Največ novosti v osnovnih šolah se letos obeta pri tujih jezikih in izbirnih predmetih. V lanskem šolskem letu je prvi tuji jezik kot obvezen predmet poučevalo 61 osnovnih šol, v novem šolskem letu pa se jim jih bo pridružilo še 93. Skupaj bo tako omenjeni predmet v 2. razredu poučevalo 154 šol, kar je dobra tretjina vseh. Prvi tuji jezik bodo začeli poučevati tudi v 1. razredih, vendar za zdaj kot neobvezen izbirni predmet. Po podatkih ministrstva za izobraževanje bodo omenjeni predmet učencem ponudili na okoli 95 odstotkih osnovnih šol.

NEOBVEZNI ZBIRNI PREDMET

V novem šolskem letu se bo nadaljevalo tudi uvajanje neobveznih izbirnih predmetov v 5. in 8. razred. V šolskem letu 2016/17 pa se bo poučevanje neobveznih izbirnih predmetov začelo še v 6. in 9. razredu. Že v lanskem šolskem letu so sicer šole začele uvajati neobvezne izbirne predmete v 4. in 7. razred, ukinjeno pa je bilo obvezno izvajanje drugega tujega jezika v 7. razredu. Načrtovano je bilo, da bo v neobvezne izbirne programe v 4. razredu vključenih do 60 odstotkov učencev, dejanska vključitev pa je bila po podatkih ministrstva 77-odstotna.

Prvi tuji jezik bodo začeli poučevati tudi v 1. razredih.

ZA SREDNJEŠOLCE VEČINOMA PO STAREM

Za srednje šole večjih sprememb v novem šolskem letu ne bo. Srednje šole se sicer že vrsto let srečujejo z upadanjem števila dijakov, posledično pa tudi zmanjševanjem števila učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Še v šolskem letu 2003/2004 je bilo v srednje šole vpisanih nekaj več kot 103.000 dijakov, letos pa naj bi jih bilo po napovedih ministrstva le še okoli 75.000.

ŽELJE IZPOLNJENE

Največ bodočih srednješolcev se je vpisalo v programe srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja ter gimnazij. Pri tem se jih je velika večina vpisala na želeno srednjo šolo, kar glede na to, da je število razpisanih mest tudi letos višje od števila dijakov, ne preseneča. Dober vpis opažajo tudi na nekaterih zdravstvenih in kemijskih ter elektro in strojnih programih.

75 tisoč učencev je letos vpisanih v programe srednje šole. 

NIČ VEČ KOPIRANJA?

Še vedno sicer ni jasno, ali bodo morali vrtci, osnovne in srednje šole v novem šolskem letu plačevati pavšal za kopiranje in uporabo avtorskih del v šolah. Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja GIZ (SAZOR) namreč pričakuje, da bo o tem z vrtci in šolami dosegla dogovor, sicer jim bo 1. septembra začela zaračunavati začasno tarifo, ki naj bi znašala pol evra mesečno na učenca.