Slovenija

Univerza že v letu 2009 sankcionirala dekana Logožarja

STA
24. 7. 2015, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Univerza v Mariboru je že v letu 2009 obravnavala zadevo, v katero je bil vpleten zdajšnji dekan ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdij Logožar. Slednjemu je izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. V izogib tovrstnim primerom v prihodnje pa na univerzi pripravljajo etični kodeks.

STA

Logožar je po pisanju današnjega Dnevnika v letu 2008 po naročilu Darsa spisal študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov, za katero se je izkazalo, da je identična diplomskemu delu Logožarjeve študentke. Za študijo je Logožar dobil 24.000 evrov, njegova študentka in prava avtorica študije pa nič.

Na Univerzi v Mariboru so danes pojasnili, da so primer obravnavali že leta 2009 v času, ko je bil rektor mariborske univerze Ivan Rozman. Logožarju so izrekli sankcijo, in sicer opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so navedli.

V izogib tovrstnim primerom v prihodnje sicer univerza v okviru strateškega korporativnega upravljanja pripravlja etični kodeks, ki bo namenjen usmerjanju vedenja celotne akademske skupnosti in zaposlenih na Univerzi v Mariboru v smeri etičnih in moralnih zavez.

"Do sedaj tega Univerza v Mariboru ni imela. S tem želimo vzpostaviti dodatne mehanizme, etične in moralne standarde, ki so primerni ugledu in vlogi Univerze v Mariboru v družbi," so še povedali.

Primer je obravnavala tudi policija, potem ko je konec lanskega leta prejela prijavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, iz zadeve pa so bili razvidni tudi razlogi za sum na goljufijo. Toda danes so iz Policijske uprave Maribor sporočili, da je kazenski pregon za obravnavana kazniva dejanja zastaral.