Slovenija

Župan z idejami, vizijo in energijo

Gabrijel Toplak
9. 2. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav se srečujejo s težavami financiranja, saj jim država znižuje sredstva, se je Marko Soršak lotil nekaterih nedokončanih nalog prejšnjega župana. Poudari, da je vsak občan zadolžen za 312 evrov, kar je bistveno manj, kot je vsakega državljana zadolžila država.

Gabrijel Toplak

Prvi mož občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je eden redkih županov, ki ga kljub rosnim letom odlikujeta znanje in zagnanost, ki jima bodo po njegovih besedah sledili tudi uspehi.

S svojimi 33 leti ima Marko Soršak, kot poudarja, s svojo nestrankarsko skupino ljudi vizijo, ideje in energijo ter znanje za pisanje zgodbe o uspehu za vse občane. »Takoj po izvolitvi smo se lotili nekaterih nedokončanih nalog prejšnjega župana, saj sem pri več projektih v prejšnjem mandatu sodeloval tudi kot podžupan. Potrebno je nadaljevati namreč gradnjo kanalizacije, ki je v tukajšnji občini poleg zdravstvene postaje edina naložba v letošnjem letu, saj se srečujemo s težavami financiranja. Še posebej ko nam država znižuje sredstva, projekta pa je potrebno zaključiti v tem letu,« je pojasnil Soršak, ki projekt kanalizacije imenuje kot glavni oziroma največji občinski zalogaj vse od njene ustanovitve.

Predvsem ker gre za projekt štirih občin (Maribor, Hoče - Slivnica, Duplek, Miklavž na Dravskem polju), njegova vrednost po odločbi znaša 13 milijonov evrov. V občini Hoče - Slivnica se izvaja kar 52 odstotkov omenjenega projekta, na pomoč pri financiranju pa jim je z nekaj več kot 80 odstotki priskočila Evropska unija in Republika Slovenija. Med pomembne projekte šteje, tako Soršak, tudi gradnjo zdravstvene postaje, ki se je začela lani, ko so med drugim morali še unovčiti bančno garancijo, saj je prvotni izvajalec pristal v stečaju.

»Vendar sedaj gradnja poteka nemoteno naprej in s tem zaključujemo projekt, ki se je začel že pred več leti pravi sogovornik in odgovarja na neresnične navedbe Aleksandra Ogrizka v Svetu24 pred lanskimi jesenskimi volitvami, da je vsak občan zadolžen za 450 evrov. »Vsak naš občan je zadolžen za 312 evrov, kar je bistveno manj, kot je vsakega državljana zadolžila država,« poudarja Soršak, ki je ponosen tudi, da so v občini vse investicije jasne in regulirane. Kot primer je navedel gradnjo športne dvorane, kjer se je naložba povečala za 11 odstotkov, in ne za 100 odstotkov, kot navajajo nekateri. Slednjim še odgovarja, da dvorana ne leži na poplavnem območju, medtem ko je bil gasilski dom, za katerega še niso odšteli nič denarja, razen za nakup zemljišča, projektiran skladno s potrebami gasilcev iz Bohove.

»Tukaj računamo tudi na prijave na ustrezne razpise v perspektivi 2014–2020,« je dejal župan občine Hoče - Slivnica in sklenil, da so bile energetske sanacije v občini, v kateri se med drugim nahaja tudi mednarodno letališče Edvarda Rusjana, zgrajene v skladu s pogodbenimi določili, poleg zunanjega nadzora pa so jih pregledali tudi sami.