Slovenija

Kdo bo novi rektor mariborske univerze?

STA/ mv
9. 2. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Senat mariborske univerze je razpisal volitve rektorja, saj se sedanjemu Danijelu Rebolju izteka štiriletni mandat. Volilna komisija je z volilnimi opravili začela v četrtek, danes pa je odprla in preverila vložene kandidature. Za rektorja se bo na volitvah 10. marca potegovalo pet kandidatov, med njimi za drugi mandat tudi Rebolj.

Med kandidati za rektorja so poleg Rebolja, ki je na ta položaj prišel s fakultete za gradbeništvo, še donedavni dekan ekonomsko-poslovne fakultete Samo Bobek, dekan fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Željo Knez, dekan fakultete za strojništvo Niko Samec ter nekdanji dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Igor Tičar. Volilna komisija je k podaji mnenja pozvala študentski svet univerze, kar mora ta storiti do 16. februarja, dan po omenjenem roku pa bodo na izredni seji senata obravnavali poročilo o dosedanjem poteku kandidacijskega postopka in potrdili kandidatno listo. Takrat bodo z žrebom določili tudi vrstni red kandidatov na glasovnici, so danes sporočili z mariborske univerze. Če nobeden izmed kandidatov za rektorja ne bo dobil večine glasov vseh volilnih upravičencev, bo potreben drugi krog volitev, ki bo 18. marca. Zmagovalec bo dokončno znan predvidoma aprila in bo maja prisegel za rektorja.

Sedanji rektor je svoj prvi rektorski mandat nastopil 5. maja 2011. Takrat redni profesor za področje gradbene in prometne informatike na fakulteti za gradbeništvo je na položaju nasledil Ivana Rozmana, ki je drugo največjo univerzo v Sloveniji z okoli 18.000 študenti in približno 1700 zaposlenimi vodil od leta 2003.