Slovenija

Preiskava še vedno na mrtvi točki

sta/mr
9. 2. 2015, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skoraj deset let po prodaji deležev Kada in Soda v Mercatorju družbama Istrabenz in Pivovarna Laško preiskava zaradi sumov nepravilnosti še ni prinesla zaključkov.

arhiv Svet24

Sodišče je marca 2013 po končani preiskavi spis vrnilo specializiranemu tožilstvu, ki pa v tej zadevi še ni sprejelo odločitve. Prav tako na tožilstvu ne dajejo podatkov, kdaj bo omenjena zadeva zastarala. Kot so pojasnili, sme tožilstvo javnost obveščati le o stanju posamezne zadeve, ki jo obravnava.

Preiskava prodaje deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Mercatorju je stekla leta 2012, sedem let po prodaji. Kad, ki ga je takrat vodil Tomaž Toplak, je avgusta 2005 svoj 16,3-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, Sod, ki ga je vodil Marko Pogačnik, pa svoj 13,7-odstotni delež Pivovarni Laško, ki jo je vodil Boško Šrot.

Prodaja Mercatorja v javnosti že skoraj desetletje dviguje prah, ima pa tudi močan politični predznak. Omenjalo se je namreč domnevni sestanek ključnih vpletenih pri takratnem premierju Janezu Janši, nanj pa se je navezovalo tudi spremembe v lastništvu Dela, kjer se je nato utrdila Pivovarna Laško. Prodaja je pritegnila tudi pozornost računskega sodišča, ki je pri poslu ugotovilo vrsto nepravilnosti. Pod drobnogled so ga, kot rečeno, vzeli tudi tožilci za pregon organiziranega kriminala, ki so zahtevali preiskavo, o razlogih zanjo pa medijem niso dali veliko pojasnil.