Slovenija

Janšo bo nasledil razvpiti Predalič

Č.K.
17. 10. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslanski mandat v zadevi Patria pravnomočno obsojenega prvaka SDS Janeza Janše je zadnje tri mesece buril duhove slovenske javnosti in politike. »Kako lahko nekdo, ki je v zaporu, nemoteno opravlja funkcijo poslanca,« se je spraševal del slovenske javnosti. Da je Janšev mandat sporen, je že od prvega sklica parlamenta poudarjala vladajoča koalicija. Tako so na sredini izredni seji, na kateri ni manjkalo polemičnih vložkov in političnih obračunavanj, poslanci ugotovili, da je predsedniku SDS Janezu Janši, ki prestaja zaporno kazen, prenehal mandat poslanca.

Vidno razočarani vodja poslancev SDS Jože Tanko je takoj po koncu seje potrdil, da bo Janeza Janšo v parlamentu nadomestil Božo Predalič. Predalič je aktiven član SDS, v preteklosti je bil med drugim tudi generalni sekretar vlade, in to v obeh Janševih vladah. Med prvim mandatom Janševe vlade je izbruhnila afera »fotokopiranje«. Takratni poslanec Milan M. Cvikel je namreč obtožil Predaliča, da je odredil fotokopiranje 30.000 dokumentov, magnetogramov in osebnih map iz vladnega gradiva.

STA, Twitter

Afera je dodobra pretresla slovensko politiko, epilog pa je dobila na sodišču. Predalič je namreč Cvikla tožil zaradi kršitve osebnostnih pravic, stranki sta dosegli sodno poravnavo, Cvikl pa se je za svoje besede in obtožbe opravičil. Predalič je pred dvema letoma poskrbel tudi za svojega sina. Po letih dela za centralo stranke, kjer je skrbel za pošto in tehnične zadeve ter občasno opravljal tudi hišniška dela, je Gašper Predalič dobil zaposlitev v državnem zboru kot svetovalec poslanske skupine.

STA/Mediaspeed

Božo Predalič novinarjem takrat ni vedel povedati, kakšno izobrazbo ima njegov sin, prav tako je zanikal kakršenkoli nepotizem. Zanimivo je tudi dejstvo, da je zadnja Janševa vlada tik pred odhodom Predaliča imenovala za načelnika grosupeljske upravne enote. A nove službe ni dolgo opravljal, razrešili so ga namreč še isti dan, ko je funkcijo nastopil.   

Twitter