Slovenija

Neupravičeni izdatki nekdanjega veleposlanika

T. J. G.
16. 10. 2014, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji veleposlanik Miran Čupkovič Skender in soproga sta obtožena neupravičene porabe državnega denarja.

STA

Državno pravobranilstvo kot zakoniti zastopnik Republike Slovenije je zoper Mirana Čupkoviča Skenderja, nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije v Tokiu, in njegovo soprogo Mojco Skender, nekdanjo dopisnico Radia Slovenija, vložilo odškodninski zahtevek v višini dobrih 68.640 evrov zaradi nepravilnosti pri finančnem poslovanju veleposlaništva v Tokiu.

STA, Mediaspeed

Čupkovič Skender je bil veleposlanik na Japonskem v letih od 2006 do 2010 in na določene nepravilnosti pri poslovanju so na zunanjem ministrstvu posumili že proti koncu njegovega mandata. Veleposlanika so večkrat pozvali, naj pošlje prevode določenih računov, in ker jih ni, so sprožili notranji nadzor. Tako naj bi šlo nekaj denarja za nakup letalskih vozovnic za soprogo, do česar ni bila upravičena, ker ni bivala pri njem, sporni so tudi nekateri računi iz sprejemov v restavracijah, prav tako je hotel, da bi iz državnega proračuna krili najem garaže za svakinjo za osem mesecev, in sporno je plačilo čistilke.

STA, Mediaspeed

Včeraj je bil na delovnem in socialnem sodišču poravnalni narok, a ni bil uspešen, saj tožena večine zahtevkov iz tožbe ne priznavata, je pa pravobranilstvo odgovorilo na pripravljalno vlogo. »Obtoženi je zatrjeval, da ni bil ustrezno usposobljen za delo na zunanjem ministrstvu, kar ne drži, saj se je udeležil usposabljanja za veleposlanika, hkrati pa na veleposlaništvu ni bil sam. Prav tako je bil obveščen, da  njegova žena ni upravičena do povračila za letalske vozovnice. Miran Čupkovič Skender v času bivanja v Tokiu ni izkazal, da je bila narejena obnova stanovanja, zato smo ga pozvali, naj predloži slike, kakšno je bilo stanovanje pred obnovo,« je nanizala zakonita zastopnica pravobranilstva in dodala, da je hotel tudi odpisati osnovna sredstva iz stanovanja, na primer dve leti staro sedežno garnituro, ki je bila kot nova in povsem nepoškodovana, nad to potezo pa se je njegov predhodnik zgražal. Obtožena se bosta do naslednjega naroka opredelila do očitkov, bodo pa na sodišču zaslišane številne priče, ki bodo poskušale razjasniti dogajanje na veleposlaništvu v spornih letih.