Slovenija

Pahor in Janša sta se dan pred Janševim odhodom v zapor pogovarjala po telefonu

STA
21. 6. 2014, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so danes potrdili, da sta se predsednik Pahor in prvak SDS Janez Janša, ki je od petka na prestajanju dveletne zaporne kazni na Dobu, v četrtek popoldne pogovarjala po telefonu. Vsebine pogovora v predsednikovem uradu ne razkrivajo, prav tako z vsebino niso seznanjeni v stranki SDS.

Mediaspeed

Menda precej dolg četrtkov pogovor med Pahorjem in Janšo pušča veliko odprtih vprašanj, v članku o tem na spletni strani navaja časnik Delo in dodaja, da so se medtem na družbenih omrežjih že začeli pojavljati neuradni pozivi predsedniku republike, naj pomilosti Janeza Janšo.

V uradu predsednika republike so v zvezi s pomilostitvami za STA poudarili, da se postopek ne začne pri predsedniku republike. Kot so pojasnili, se lahko postopek začne v trenutku, ko upravičeni vlagatelj, to je običajno ožji družinski član, vloži prošnjo za pomilostitev pri pristojnem sodišču.

Sodišče nato pridobi mnenje pristojnega državnega tožilstva in ga skupaj s svojim mnenjem pošlje na ministrstvo za pravosodje, ki nato izdela poročilo in ga skupaj z mnenjem ministra za pravosodje, pristojnega sodišča in državnega tožilca pošlje predsedniku republike. Predsednik republike lahko tako pomilostitveni postopek začne šele, ko prejme poročilo ministrstva za pravosodje z vsemi mnenji pristojnih institucij.

Predsednika SDS Janšo so v petek na Dob, kjer je začel prestajati dveletno zaporno kazen zaradi afere Patria, množično pospremili številni podporniki, ki mu podporo izražajo tudi danes s prisotnostjo v bližini zaporov. Kot je STA pojasnil tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin, so se podporniki organizirali samoiniciativno in se bodo v bližini zaporov izmenjevali vsak dan in "vse dokler bo to potrebno".

Janševi podporniki so, kot so napovedovali, ustanovili tudi odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014, ki je danes pozval vrhovno sodišče, naj "neha manipulirati s postopki" in izpusti Janšo.

Janša je sicer na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, a sodišče o tem še ni odločalo.