Svet

Država, v kateri je tek v skupini kaznivo dejanje

G.G.
21. 6. 2014, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik Burundija Pierre Nkurunziza se boji, da bi med tekom proti njemu kovali zarote. Skupinski tek je zato preprosto prepovedal in se nekatere opozicijski politike poslal v zapor.

Reuters

V Burundiju imajo samosvojega predsednika države. 50-letni Pierre Nkurunziza je za krmilom te majhne osrednje afriške države že od leta 2005. Za presednika namerava kandidirati še tretjič, čeprav ustava dovoljuje le dvakratni mandat.

Med prebivalci Bujumbure, prestolnice Burundija, je v zadnjih letih vse bolj priljubljena rekreacija tek. Toda konec marca je Nkurunziza razglasil, da je tek v skupini prepovedan. Bal se je, da med tekom v skupini ljudje kujejo načrte, kako bi ga strmoglavili.

Ukrep ni ostal le zanimivost na papirju. Nekaj članov opozicijske stranke že biva v »prijetnih« ječah prestolnice. Kazni niso mile, nekatere so obsodili na 10-letno zaporno kazen.

Je pa zato predsednik velik ljubitelj nogometa. Ima tudi svojo ekipo, v kateri občasno zaigra nekaj minut. Vedno kot napadalec. Ko strelja proti golu, imajo vratarji ogromno težav in skoraj vse žoge končajo v njihovi mreži.