Svet

Iraški uporniki zavzeli mejni prehod na meji s Sirijo

STA
21. 6. 2014, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Borci iz skrajne sunitske skupine Islamske države Iraka in Levanta (Isil) so prevzeli nadzor nad iraško-sirskim mejnim prehodom Al Kaim, in sicer po tem, ko se so sirski uporniki ponoči umaknili, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem je na zahtevo šiitskega klerika Moktadija al Sadra na ulicah Bagdada danes potekala vojaška parada.

World Press Photo contest

Viri poročajo, da so uporniki prevzeli nadzor na mejnim prehodom Al Kaim in njegovo okolico, medtem ko vojaki, med katerimi so poleg pripadnikov Isila tudi druge oborožene sunitske skupine, dejansko naj ne bi vstopili v same stavbe mejnega prehoda.

Na ulicah severnega Bagdada pa je danes v izvedbi nekaj tisoč borcev, zvestih šiitskemu kleriku Moktadi al Sadru, potekala vojaška parada, s čimer so želeli pokazati, da se bodo borili proti veliki vojaški ofenzivi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ofenziva, ki jo vodijo borci iz Isila, pa tudi druge organizacije, se je namreč ta mesec začela v severnem in osrednjem delu Iraka. Zadnje dni potekajo srditi boji za rafinerijo v Baidžiju ter letališče Tal Afar na severu Iraka.

Parada, ki jo je zahteval Sadr, se je danes začela z mimohodom blatnih tovornjakov, na katerih so bili nameščene cevi za izstrelitev raket, nato pa so se zvrstili borci, večino oblečeni v kamuflažno opremo. Nekateri med njimi so nosili iraške zastave, medtem ko so drugi imeli v rokah transparente z napisi: "Žrtvujemo se zate, Irak", "Ne, ne terorizmu" ter "Ne, ne Ameriki".

Nekaj borcev je za AFP povedalo, da ne nasprotujejo nobeni verski skupini in da je njihov cilj braniti državo.