Zanimivosti

Skrivnosti popolnega teniranja

N.J.
21. 6. 2014, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V naglici pred obiskom plaže nanesete na kožo kremo, počakaate nekaj ur, videti ste zagoreli. A le do prvega tuširanja, potem pa kar 'butnejo' v oči vse tiste lise ... vam je kaj znano? Pred vami so napotki za popolno nanašanje samoporjavitvenih sredstev!

Osredotočimo se na nanašanje samoporjavitvenega sredstva s sprejem. Pred samim 'podvigom' je treba kožo na to dobro pripraviti. 

Spreji za samoporjavitev vsebujeji derivat sladkorja dihidroksiaceton, ki deluje z aminokislinami na povrhnjem sloju kože in daje porjavel videz. Dihidroksiaceton se lahko uporablja samostojno ali pa v kombinaciji z eritrulozom. 

Umetni ten v pršilu je odlična alternativa sončenju, če je naš cilj zagorel videz, strokovnjaki pa ga veliko bolj priporočajo kot uprabo solarijev. Ta barva vas sicer ne bo niti najmanj varovala pred nevarnimi sončnimi žarki, tako da je uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem nujno potrebna. Umetna barva naj bi na koži obstala od 7 pa celo do 14 dni, odvisno od vaše kože.

Ne vdihavajte!

Med teniranjem zaščitite svoja dihala. Sestavine, kot so bronzer in hidratantna sredstva, so namenjena koži in lahko povzročijo draženje dihal. Študije so tudi potrdile, da velike količine dihidroksiaceton lahko poškodujejo DNK, a so za potrditev tovrstnih tez potrebne še podrobnejše raziskave. 

Zmerna uporaba

Pršila vsebujejo 3- do 5-odstotkov dihidroksiacetona. Površinski sloj jih hitro vpije, zaradi česar izjemno majhne količine lahko pronicajo v organizem. Kljub vsemu se priporoča zmerna uporaba.

Pravilno se pripravite!

Dan pred teniranjem opravte depilacijo. Če imate zelo občutljivo kožo, jo opravite raje dan ali dva prej, da ne bo vaša koža tik pred teniranjem povsem razdražena. Nato si privoščite še piling, da odstranite vse odmrle delčke kože in si zagotovite, da ne boste po teniranju lisasti. Povrhnjica bo namreč lažje in bolj enakomerno vpijala sredstvo za samoporjavitev.

Po pilingu se namažite z vlažilno kremo, ki bo nahranila kožo in pospešila proces obnavljanja kože. Posebej bodite previdni pri komolcih, kolenih in na petah, kjer je koža velikokrat suha in zato zahteva več nege. 

Na dan teniranja se izogibajte tuširanju 6 do 8 ur pred nanašanjem, ne mažite se z raznimi losjoni in kremami, izogibajte pa se tudi ličilom. To namreč lahko vpliva na enakomernost vpijanje barve. Koža temni še nekaj ur po pršenju, zato si po tenuranju oblecite čim bolj ohlapna oblačila

Izogibajte se bazenom in vadbi

S prvim tuširanjem po teniranju počakajte vsaj 6 do 8 ur. Isti dan in dan kasneje se izogibajte vadbi in kopanju v bazenih, saj klor lahko uniči vaš ten. Izogibajte se znojenju, da ne bi v prepogibih in med prsi nastale lise. To pomeni, da se izogibajte tudi premočnemu soncu, saj bi se pod vročimi žarki lahko začeli kar hitro znojiti.

Ko se barva popolnoma posuši, se lahko tuširate, a ne drgnite kože, ko se obrišete, pa le lepo nežno otrite kožo z brisačo, nikar se ne brišite preveč grobo. Tuširajte se zmlačno vodo.