Zdravje

Razkrivamo resnico o belem kruhu

N.J.
21. 6. 2014, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Neprestano opozarjajo, naj se izogibamo uživanju belega kruha, saj naj bi bili polnozrnati, pirin, črn in drugi precej bolj zdravi. A to ne drži povsem!

Tudi beli kruh ima določene prednosti, zaradi katerih ga je občasno le priporočljivo uživati. Bel kruh naj bi spodbujal razvoj dobrih bakterij v želodcu in tako izboljšal splošno zdravje ljudi, je razkrila španska raziskava. Kljub temu pa opozarjajo, da pretiravanje vseeno ni priporočljivo.

Čeprav ga že leta in leta označujejo za nezdravega, ga judje, čeprav z nekaj zadržki, še vedno radi kupujejo in uživajo. Znanstveniki Univerze Oviedo pravijo, da je bel kruh pravzaprav koristen za človeški oranizem. Kot pravijo, bel kruh povečuje število dobrih mikrobov v želodcu, ki varujejo pred boleznimi in vodi k boljšemu splošnemu zdravju.

Bel kruh le ni tako zelo nezdrav!

Španski raziskovalci so proučevali vogo polifenolov, ki se nahajajo v začimbah, čaju, sadju in zelenjavi, ter kako vplivajo na ohranjanje ravnotežja mikroorganizmov v organizmu. Pregledali so 38 zdravih odraslih oseb, proučili njihove prehranjevalne navade, vzeli vzorce blata in jih analizirali, da bi ugotovili, katere bakterije se nahajajo v njihovih želodcih. Analiza je pokazala, da pektin, ki ga vsebujejo citrusi, dejansko znižuje nivo dobrih bakterij, kar je v nasprotju z nekaterimi predhodnimi raziskavami. Uživanje belega kruha naj bi pomagalo pri krepitvi razvoja Lactobacillusov, skupine bakterij, ki so nujno potrebne za zdravje. Tudi živila, bogata s polnozrnatimi žitaricami, zviša raven dobrih bakterij zaradi visoke vsebnosti vlaken. 

"Čeprav gre za majhen vzorec, razlike med posamezniki, ki so sodelovali v raziskavi, pa so prevelike, da bi lahko teorijo uradno potrdili, je naša študija pokazala, da je treba uživati raznoliko hrano in se ne le osredotočati na le določena živila," je dejala soavtorica raziskave Sonia Gonzales

Le pred nekaj je bila na evropskem kongresu o debelosti v Sofiji v Bolgariji predstavljena študija, ki je pokazala, da lahko zaužitje le treh rezin belega kruha dnevno vodi do debelosti, kar pa naj se ne bi zgodilo zgodilo, če bi bel kruh zamenjali s polnozrnatim. Komu torej verjeti?