Slovenija

Počastili Borisa Pahorja

STA/M.J.
31. 8. 2013, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V okviru 48. študijskih dni Draga 2013 so popoldne na Opčinah pri Trstu počastili pisatelja Borisa Pahorja ob njegovo nedavni stoletnici. Pisatelj in dramatik Evald Flisar je medtem predaval o krizi zahodne civilizacije.

V imenu organizatorjev Drage - Društva slovenskih izobražencev -, sta spregovorila predsednik Sergij Pahor in Saša Martelanc, ki je slavljencu izrekel voščilo, predvsem pa zahvalo, da se je v desetletjih tako rad, pogosto in samoumevno odzival na povabila Drage in na študijskih dnevih večkrat nastopil.

Boris Pahor je bil soustvarjalec novega razpoloženja dialoga, ki je nastajalo v okviru Drage, v njegovih nastopih so udeleženci občudovali jasnost in pogum, še posebej pa se jim je vtisnila v spomin zaskrbljenost za slovensko sedanjost in prihodnost, je poudaril Martelanc. Pahorja je označil za umetnika in bojevnika, pričo in vest slovenskega in evropskega časa, ki je ostal prijatelj Drage.

Sam Boris Pahor je v nagovoru poudaril, da se je na študijskih dnevih Draga govorilo o prihodnosti, ker je šlo za obstoj ali neobstoj slovenskega naroda in identitete. Pisatelj je pri tem opozoril na pomanjkanje narodne zavesti in domoljubja v Sloveniji, pa tudi med mladimi Slovenci v Italiji.


"Kako se bodo ohranili jeziki, če ne bo narodne zavesti?" se je vprašal Pahor, ki od globalizacije sprejema vse, kar človeku koristi na splošno, vendar poudarja, da je pomemben tudi partikularizem oziroma nacionalna zavest, kjer mora imeti narod razvito kulturo na najvišji ravni. Zato je Pahor Dragi zaželel, da bi še naprej opravljala svojo vlogo reševanja slovenske identitete pred globalizacijo.

Na sporedu je bilo popoldne tudi drugo predavanje v okviru letošnje Drage, ki ga je na temo Kdor previsoko leta, nizko pade oblikoval pisatelj in dramatik Evald Flisar. Predavatelj se je posvetil krizi zahodne civilizacije, saj pravi, da se je svet kot posoda vrednot izpraznil vsebine in besede zvenijo votlo.

Svet vertikalnih vrednot se je po njegovem prepričanju obrnil in postal horizontalen, pri čemer izstopa le tisto, kar ni nevarno, kvaliteta pa je postala sinonim za medijsko kvantiteto. Daljinec nas spreminja v nevrotike, supermarket pa nam zagotavlja iluzijo enakovrednosti, je menil.

Sla po redukciji žene človeka, da mora vse, kar je živo in dobro, obvladati, je dejal Flisar in dodal, da je vir človekove ustvarjalnosti tudi vir njegove pogube. Postali smo ujetniki sistema, ki smo ga ustvarili v dobri veri, da nam bo zagotovil blaginjo, ampak nekateri so postali požrešni, prišli smo tudi do duhovnega materializma, je še dejal.

Tudi demokracija, ki jo imamo na Zahodu, po njegovih besedah ni prava demokracija, ampak oligarhija, vlada izvoljene manjšine, prepad med bogato manjšino in revno večino je vse večji. Preživeli bomo le tako, da si bomo smisel življenja ustvarjali sami, vsak dan znova in vsak dan novega, je zaključil predavatelj.

48. študijski dnevi Draga 2013 se bodo nadaljevali in zaključili v nedeljo. Dan se bo začel z mašo, ki jo bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Popoldne bodo med drugim podelili drugo Peterlinovo nagrado koroškemu kulturnemu delavcu Janku Zerzerju in Zvezi cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.