Svet

Vrnila se je kuga, ki je pobila dve tretjini Evrope

J.P.
31. 8. 2013, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Se svetu obeta nova epidemija? Zdravstveni uradniki širom oble se bojijo izbruha bubonske kuge v osrednji Aziji, po tistem ko je zaradi okužbe z njo v Kirgizistanu umrl najstnik, trije drugi pa so bili hospitalizirani. Vsi trije so bili v stiku s pokojnikom.

Zajem zaslonske slike
Fotografija je simbolična - iz razstave, na kateri je bilo prikazano, kako je zgledala črna smrt.

Temirbek Isakunov, petnajstletnik iz gorske vasice blizu meje s Kazahstanom, je, po poročilih, zaradi okužbe umrl prejšnji teden, potem ko naj bi zaužil žarjeno svižčevo meso. Prav slednji naj bi bili namreč posebej dovzetni zanjo, čeprav so najpogostejši vir okužbe podgane, ker živijo v bližini človeka. Kirgizistansko pristojno ministrstvo je sporočilo, da so bili v torek hospitalizirani mlajša ženska in dva otroka iz druge vasi, ki so bili v stiku s pokojnikom.

Vsi imajo visoko vročino in otekline okoli vratu in pazduh, to so nekateri izmed pokazateljev okužbe – ta postane očitna po dveh dnevih do enem tednu. Od takrat je v karanteni 131 ljudi, od tega 33 članov zdravstvenega osebja, vendar simptomi še niso bili opaženi pri nikomur izmed njih. Kirgizistansko ministrstvo za zdravje nadaljuje iskanje ljudi, ki so bili v stiku s pokojnim, da bi lahko preprečili ponovni izbruh epidemije. Dognati poskušajo tudi, kje med obema državama potujejo živali, domnevne nosilke okužbe. Kazahstan je že poostril nadzor na meji z Kirgizistanom in vzpostavil več karanten v primeru izbruha bubonske kuge.

Na ljudi jo sicer prenašajo glodavci: bodisi prek bolšjih ugrizov bodisi prek neposrednega stika z okuženim tkivom.

Vest je že razburkala Rusijo, saj državljani Kirgizistana za vstop v državo ne potrebujejo vize, več kot 500.000 pa si jih tam služi kruh. Tako se na letališču v Jekaterinburgu, ruskem četrtem največjem mestu, na izstopnih točkah že vršijo preiskave vseh tistih, ki prihajajo iz držav z visokim tveganjem bubonske kuge. Predstojnik za rusko javno zdravje je sicer dejal, da so v Kazahstanu letno beleženi primeri okužb s kugo in da se je bolezen naravno obdržala v delih Kirgizistana, Kazahstana in Rusije.

Okužene divje živali se gibajo od Kavkaza prek južne in srednje Rusije, Kazahstana, Mongolije in delov Kitajske. Razširjena je tudi v JZ Aziji ter južni in vzhodni Afriki. V Severni Ameriki jo je mogoče najti od pacifiške obale do zahodnega Velikega nižavja ter od Britanske Kolumbije do Mehike. Južna Amerika ima dve območji s kugo, Ande in Brazilijo. V Evropi in Avstraliji bolezni ni. Svetovna zdravstvena organizacija letno javi od 1000 do 3000 primerov kuge pri ljudeh.