Slovenija

Dvigovanje davkov je popolnoma napačna smer

STA / S.R.
11. 5. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če ne ustvarimo dovolj za tekočo porabo, potem jo moramo znižati. Drugače to pač ne gre, je v nagovoru udeležencem današnjega kongresa SDS dejal Janez Janša, ki je edini kandidat za vodenje stranke.

Mediaspeed

Kritičen je bil tudi do odločitve vlade Alenke Bratušek o dvigovanju davkov. Meni, da je to "popolnoma napačna smer".

Janša je spomnil, da je SDS že na kongresu maja 2009 poleg prenove političnega sistema v obliki druge republike in neposrednih volitev predlagala ustavno omejitev javne porabe. "Če bi takrat v nekaj mesecih ta predlog doživel podporo, bil sprejet v takratni vladajoči koaliciji, danes Slovenija ne bi imela 19 milijard zunanjega dolga namesto osmih, kot smo jih imeli takrat, ne bi imeli negativne gospodarske rasti oz. recesije in ne bi več govorili o krizi," je dejal prvak SDS.

A takrat so se osrednji mediji in tudi takratni vladni ekonomisti, tako Janša, norčevali iz njihovega predloga omejitve zadolževanja. "Kaj vse je bilo rečeno? Da se ne ve, kaj se govori, da želimo uničiti socialno državo - zdaj jo uničujejo," je dejal in dodal, da so tudi po prihodu v vlado zastopali isto politiko. "V tem času je omejitev zadolževanja postala evropska norma," je dodal.

Kljub tej ratificirani normi se v Sloveniji odpori proti takšni logični potezi po besedah Janše kljub zgodovinskim izkušnjam še vedno nadaljujejo. "Ravno v teh dneh se je okoli tega vprašanja zgostilo in zelo jasno razporedilo tudi slovensko politično telo ter naredilo to usodno razpotje, na katerem se je znašla zdaj Slovenija, zelo zelo pregledno," je dejal.

Kot pravi, se kot zagovorniki omejitve brezglavega zadolževanja zavzemajo za svobodno in odprto družbo, ki se odgovorno obnaša ne le do sedanje generacije, ampak tudi do potomcev in domovine. "Če ne ustvarimo dovolj za tekočo porabo, potem je to porabo potrebno znižati. Drugače to pač ne gre. Druga rešitev je samo prelaganje tega bremena na prihodnje generacije, dokler si lahko izposojaš," je dejal.

Meni, da je dvigovanje davkov v takšnih razmerah "popolnoma napačna smer". A nasprotniki omejitve zadolževanja želijo, tako Janša, ohraniti svoje privilegije ne glede na ceno. "Nedavna izjava predsednika druge največje vladne stranke, ko je dejal, da smo zadnjih osem let zniževali davke, zdaj pa je prišel čas, da jih spet dvigamo, je bila tako šokantna, da sem moral trikrat prebrati spletno stran, da sem videl, da to res piše," je dejal glede izjav predsednika SD Igorja Lukšiča.

Ta izjava je po mnenju Janše "ena najboljših ilustracij popolne ekonomske nekompetentnosti tranzicijske levice v Sloveniji". "Hkrati je takšna izjava tudi vojna napoved gospodarstvu in vsem, ki v Sloveniji živimo od lastnega dela. Takšna izjava in takšna politika je grožnja slovenski prihodnosti," je prepričan prvak SDS.

Janša je spomnil tudi na nedavno 3,5 milijarde dolarjev vredno zadolžitev Slovenije. Kot je dejal, je do nje prišlo v popolnoma napačnem vrstnem redu. "Najprej smo se zadolževali oz. prodajali obveznice, potem je vladna koalicija uskladila nek paket ukrepov in naslednji teden je izredna seja, kjer bo tudi poslancem predstavljen paket ukrepov, čeprav je že bil poslan v Bruselj," je dejal in dodal, da bi moral biti vrstni red ravno obraten.

Mednarodni finančni kapital, "tudi to je znano dejstvo", po mnenju Janše podpira takšne politike. Glede pozivov v mednarodnem časopisju, češ da varčevanje ne sme biti resna politika in da je treba trošiti, je dejal, da gre za jasen interes tistih, ki denar posojajo. "Večje obresti dobijo, večji je njihov interes," je dejal. A podpora po mnenju Janše traja toliko časa, dokler ne pride tako daleč, da grozi odpis posojenega denarja.

"Takrat je podpore takšni levici konec," je dejal. Mednarodni finančni kapital je po mnenju prvaka SDS "ob aktualni slovenski levici naredil vprašaj pri besedi, kjer piše sposobnost". Edina nujna strateška odločitev se mu zdi vztrajanje pri članstvu v območju evra in spoštovanju skupnih pravil, ki se jim je zavezala tudi Slovenija.