Slovenija

'Realnost prazne denarnice bo kmalu prevladala'

STA / S.R.
11. 5. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SDS se bo še naprej borila na glavni fronti in vseeno, koliko časa in koliko naporov bo potrebnih, nikoli ne bomo odnehali, je predsednik SDS Janez Janša napovedal v govoru na kongresu stranke.

Mediaspeed

Pričakuje, da bodo zato tarča okrepljenih napadov, še posebej zdaj, "ko je pred nami finale propada oz. moralnega in finančnega bankrota rdečih monopolov".

Kot pravi Janša, se namreč niso vdali pred 20 leti, ko jih je bilo samo 1.500 in so bili najmanjša stranka, in se ne bodo sedaj, ko so najmočnejši. In danes lahko govorimo o obdobju dveh let velikega finala propada rdečih monopolov, je menil Janša.

Temeljni vzrok za krizo v Sloveniji so po njegovem namreč nerazgrajeni monopoli, ki da onemogočajo vladavino prava in enaka merila za vse ter odrinjajo na tisoče sposobnih ljudi od upravljanja z javnimi zadevami, gospodarsko rast pa lahko trajno zagotovimo samo v družbi brez monopolov. Razgradnja teh monopolov je zato po Janševi oceni temeljni pogoj za izhod iz krize.

In prav aktualna kriza je ogrozila rdeče monopole ter njihove privilegije, je menil predsednik SDS, "zato so si potem, ko je zmanjkalo doma, začeli po jugoslovansko izposojati". A tisti, ki denar posojajo, ga seveda želijo nazaj in postavljajo pogoje, je še opozoril. Vendar so jih "privilegiranci" takoj razglasili za zunanjega sovražnika, "za evropskega žandarja, kot je dejala oseba z najvišjo privilegirano pokojnino v državi".

Če bodo rdeči monopoli vmes za kratek čas zaradi okrepitve s sateliti iz vstajniških vrst postali močnejši, bo to samo pospešilo končni propad, je še nadaljeval. "Dolgi prehod skozi Rdeče morje se bliža svojemu neizogibnemu koncu," je prepričan.

Po njegovih besedah je edina nujna strateška odločitev vztrajanje na članstvu evroobmočja in na spoštovanju skupnih pravil, ob tem pa poudaril, da bo "realnost prazne denarnice kmalu prevladala".

Sedaj je tako prišel čas, za katerega smo dolgo mislili, da ga nikoli več ne bo, je dejal. Kot je dejal, se bo treba ponovno morali opredeliti za vse, za kar smo se pred četrt stoletja, za svobodo, za demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, za vrednote, ki so nas povezale kot državotvorni subjekt in ki so nas pripeljale v EU in Nato.

Tako se je Slovenija danes znašla na dramatičnem razpotju, je izpostavil prvak SDS. Ena pot vodi k odpravi monopolov, ven iz krize, v novo rast ter svobodno in odgovorno družbo, kjer bo upravljavce države skrbelo tudi za peto generacijo potomcev in ne samo za lastne privilegije. Druga pot ne vodi nikamor. Pomeni stopicanje na mestu, životarjenje ob monopolih in propadanje, je še poudaril.

Boj proti krizi in razgradnja rdečih monopolov sta namreč po njegovem mnenju isti proces. Rešitve, ki jih Slovenija danes nujno potrebuje, pa so dokončna streznitev in vzpostavitev ustavno zagotovljenih razmerij, ko lahko na vseh ravneh porabimo največ toliko, kot ustvarimo ter neodvisno sodstvo in mediji, je še dodal.

Ob tem je poudaril, da SDS ne vodi izključevalne, temveč povezovalno politiko. "To pot bomo nadaljevali in nanjo vabimo vse, ki jim gre za stvar. Ki jim gre za Slovenijo. Za Slovenijo, vpeto v demokratično Evropo," je Janša sklenil uro trajajoč govor.