Slovenija

SDS še ni rekla zadnje

STA / S.R.
11. 5. 2013, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največja opozicijska stranka SDS se je v Celju zbrala na jubilejnem 10. kongresu, ki je največji kongres stranke v njeni zgodovini - skupaj z delegati se je zbralo okoli 1000 udeležencev.

Mediaspeed
Poslanec SDS Andrej Vizjak.

Delegati bodo sprejeli resolucijo Družba odgovornosti in svobode ter volili predsednika. Stranko bo, kot kaže, tudi skozi izzive v prihodnosti vodil Janez Janša.

Kongresa so se udeležili predstavniki vseh organov stranke, vključno s predsednikom stranke Janezom Janšo, ki ga spremlja soproga Urška Bačovnik Janša. Na kongresu imajo svojo predstavnico tudi člani SDS, ki živijo v Argentini. Med vidnejšimi gosti so nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bernard Brščič ter podpredsednik NSi Aleš Hojs. Na kongres so prišli tudi predstavniki sestrskih strank iz evropskega parlamenta.

Prek video nagovorov sta podporo stranki izrazila tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Wilfred Martens in vodja poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Joseph Daul.

Za zdaj je Janša edini kandidat za vodenje stranke tudi v prihodnje. Vlaganje kandidatur je sicer možno tudi tekom kongresa, vendar presenečenj ni pričakovati, saj Janša, ki stranko vodi od leta 1993, med članstvom uživa močno podporo. Bodo pa delegati poleg predsednika izbirali tudi člane izvršilnega odbora in nadzornega odbora SDS.

Vodja poslanske skupine Jože Tanko je pred začetkom kongresa dejal, da pri današnjih volitvah predsednika stranke presenečenj ne bo, ker jih tudi ne more biti. Janez Janša je nedvomno ključna oseba SDS, "vse stvari pa so organizirane tako, da stranka dobro funkcionira in doslej ni bilo kakšnih težav ne s konceptom ne z realizacijo", je menil Tanko. Zato ne vidi razloga, "da bi posegali v ta del", ker so dovolj močni in konsistentni. Kot je dodal, bodo volitve pokazale tisto, kar stranka misli.

Glede temeljnih usmeritev dela prav tako izpostavlja, da jih ne bodo spreminjali in gredo naprej po svoji poti. Ta trenutek bodo močna opozicija, če bi pa imeli priložnost za delo v koaliciji, bi tudi tam pokazali svoje znanje in trdo delo, je prepričan Tanko.

Evropski poslanec Milan Zver pričakuje močno podporo Janši, saj po njegovih besedah dve desetletji uspešno vodi stranko. Pred 20 leti je nekako napovedal, da bo ta stranka postala najmočnejša politična sila v državi in to se je, tako Zver, res zgodilo. SDS po njegovih besedah ni vedno prevzela vodenja izvršne oblasti, bila pa je "močan politični dejavni", ob čemer Zver meni, da bo tako tudi v prihodnje. "To je dejavnik stabilnosti in zagotovilo demokratičnega razvoja Slovenije," je dejal Zver.

Kot pravi o Janševem vodstvu, "smo ljudje minljivi tako ali drugače, tudi stranke so minljive". So pa po njegovih besedah relativno trajne politične organizacije, za katere verjame, da presegajo obseg in delovanje enega človeka. Janša je, tako ocenjuje Zver, ta hip zagotovo najbolj konkurenčen politični akter v državi, "idealen kandidat za ponovno izvolitev za predsednika stranke". Zver verjame, da bo z veliko podporo še enkrat izvoljen, saj da je to najbolj racionalna odločitev za vse njih.

Zver pravi, da je stranka veliko več kot le predsednik, stranka so tudi ljudje, družina, ki jo povezujejo določene vrednote. Ravno SDS je po njegovih besedah ves čas dokazovala, da je to vezivo tako močno, da jo dela najbolj stabilnega in trajnega političnega subjekta v Sloveniji.

Stranka na današnjem kongresu sicer daje velik pomen sprejetju resolucije o družbi odgovornosti in svobode, ki ponuja odgovore na sedanje izzive in položaj v državi. Resolucija vrednostno središče slovenskega naroda postavlja na temelje vrednot osamosvajanja.

Tudi poslanec SDS Andrej Vizjak vidi prihodnost stranke pod vodstvom Janeza Janše. Po njegovih besedah je bilo v Sloveniji v zadnjih 20 letih malo tako prepoznavnih in karizmatičnih politikov, kot je Janša, "ki ne samo v političnem, temveč tudi vsebinskem in povezovalnem smislu predstavlja neko moč".

Zato se mu zdi normalno, da tak politik ni povšeči tistim, ki želijo biti alternativa oziroma konkurenca v političnem prostoru. Vizjak si zato želi, da bi vsaj eden od očitkov zoper Janšo doživel pravnomočni sodni epliog, "ne pa da so ti linči posledica stališč takšnih in drugačnih komisij brez možnosti pritožbe, zagovora".

Kot dodaja, SDS še ni rekla zadnje, saj so v zadnjih letih nabrali veliko izkušenj. Tako tudi ocenjuje, da so bolj kot kadar koli doslej pripravljeni na povezovanje in sodelovanje ter skupen nastop vseh demokratskih sil v državi, da bi rešili Slovenijo iz nezavidljivega položaja, v katerem se je znašla.Vizjak upa, da bo to tudi osrednje sporočilo današnjega kongresa.

Podpredsednik SDS Zvone Černač je v pogovoru za STA pred kongresom izpostavil, da se članstvo stranke krepi. SDS je po številu članic in članov najštevilčnejša politična stranka v državi, saj je število članov preseglo 30.000. Na to morda kaže tudi današnje rekordno število udeležencev jubilejnega kongresa SDS.

Vidni člani stranke so v tednih pred kongresom spregovorili tudi v video nagovorih, objavljenih na spletni strani stranke. Vizjak je kongres označil za priložnost, da spregovorijo o aktualnih izzivih časa in podčrtajo tisto, kar Slovenijo lahko potegne iz nezavidljivega položaja.