Slovenija

Janša: Še vedno smo sredi rdečega morja

STA / S.R.
11. 5. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvak SDS Janez Janša je prepričan, da se po 20 letih se praktično vsi strinjamo, da prehodni proces v Sloveniji ni bil uspešen. Še vedno smo sredi rdečega morja.

Mediaspeed

V gospodarski in družbeni krizi," je dejal v svojem nagovoru udeležencem današnjega kongresa, na katerem je edini kandidat za njeno vodenje tudi v prihodnje.

Pod krinko nacionalnega interesa je bil po mnenju Janše ohranjen državno lastniški monopol, ki je najprej preko državnih pomoči in proračuna, po vstopu v EU pa s pomočjo političnih kreditov in ob asistenci Banke Slovenije, izčrpaval slovenske davkoplačevalce ter zažiral plače in pokojnine v državi.

S temi pretoki davkoplačevalskega denarja so po Janševih besedah financirali slabe poslovne odločitve, "vzdrževali svoj rdeči monopol v medijih in sodstvu ter preko vseh treh ohranjali večinsko politično oblast v državi ne glede na aktualno vlado". "To so vedno držali v šahu preko vsaj enega koalicijskega partnerja," meni Janša.

Rdeči monopol v medijih je po njegovem mnenju postal tako očiten, da revščina, neplačani delavci in celo lačni otroci kot po čudežu izginejo iz udarnih novic osrednjih glasil že z dnem imenovanja levičarske vlade.

Nekdanji privilegiji nekdanje enopartijske vrhuške so v času neuspešnega prehoda po Janševih besedah dobili zgolj nove pojavne oblike. "Podarjene in polastninjene hiše in stanovanja, izjemne pokojnine, upokojitve pri 40 letih starosti za nekdanjo udbo in borčevski dodatki so se v nekaterih primerih začeli prenašati celo na potomce. Tako je ohranjanje pridobitev NOB in revolucije dobilo zelo konkretno interesno obliko: ohranjanje privilegijev," je izpostavil.

"Nedavno so nosilci teh privilegijev, nekateri jih uživajo že desetletja, ponovno mirno stali v Stožicah in peli komunistično internacionalo oziroma: Vstanite v suženjstvo zakleti. Nič ni bilo bolj daleč od resnice kot zapeto besedilo," je dejal prvak SDS. Po Janševem mnenju bi morali zapeti: "Vstanite, v privilegije odeti".