Kultura

Šerbedžiji nagrada leta na festivalu v Parizu

STA/J.P.
15. 4. 2015, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hrvaškemu filmskemu in gledališkemu igralcu svetovnega slovesa Radetu Šerbedžiji so na odprtju 5. festivala jugovzhodno evropskega filma SEE v Parizu izročili častno nagrado za najboljšega igralca v regiji leta 2015. Na sporedu festivala, ki traja do četrtka, so tudi slovenski filmi, med njimi celovečerec Inferno Vinka Möderndorferja.

Arhiv Svet24

Na nedeljskem odprtju festivala, ki se bo v četrtek sklenil s podelitvijo nagrad za filme, je nagrado grand prix Europa prima 2015 prejel gledališki režiser 2015 Patrick Verschueren.

V sklopu festivala letos predvajajo filme iz 12 jugovzhodno evropskih držav. V ponedeljek je bil na sporedu Möderndorferjev Inferno. V ospredju filma je brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Mlada družina kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok, a se je njihovo življenje zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici.

Slovenski ustvarjalci so zastopani tudi v programu kratkih filmov. Simon Intihar se je predstavil s filmom Kopanje, Peter Cerovšek pa je kot scenarist sodeloval pri kratkemu filmu The Runner, hrvaško-slovenski koprodukciji v režiji Tome Zidića.

Pariški festival SEE je bil leta 2011 ustanovljen z namenom, da bi s predstavljanjem filmske umetnosti iz jugovzhodno evropskih držav prispeval h kulturnemu združevanju Evrope.