Svet

Raziskava: Večina Američanov podpira legalizacijo konoplje

Russia Today/B.K.
15. 4. 2015, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rezultati dveh novih anket kažejo, da večina Američanov podpira legalizacijo konoplje. Največ podpore legalizaciji je med mladimi, podpirajo pa jo tako volivci demokratov kot republikancev.

Reuters

Po ocenah borcev za legalizacijo se podpora veča z osveščanjem. Več kot se ljudje o konoplji naučijo in bolj kot spoznajo pozitivne učinke legalizacije, hitreje podprejo idejo.

Na nacionalni ravni 53 odstotkov Američanov podpira legalizacijo konoplje, kaže raziskava raziskovalnega centra Pew. Po podatkih raziskave mladi odrasli med 18 in 34 letom v 68 odstotkih podpirajo legalizacijo, v starostni skupini od 35 do 50 let pa 52 odstotkov vprašanih podpira legalizacijo.

Po strankarskih linijah so rezultati pričakovano različni. Med volivci demokratov jih legalizacijo podpira 75 odstotkov, ki sami sebe opredeljujejo za liberalce, med volivci republikancev pa legalizacijo podpira 48 odstotkov tistih, ki se opredeljujejo kot zmerni. Samoopredeljeni konzervativci so proti legalizaciji v 66 odstotkih.

Reuters

Do sedaj je 23 zveznih držav legaliziralo konopljo v medicinske namene, štiri države pa so jo legalizirale tudi za rekreativno uporabo.

Raziskava kaže tudi, da več ljudi spremeni svoje mnenje iz nasprotovanja k podpori legalizaciji kot pa obratno.

Telefonska anketa raziskovalnega centra Pew je bila izvedena med 25. in 29. marcem v njej pa je sodelovalo več kot 1500 odraslih, ki živijo v vseh 50 zveznih državah ZDA.