Svet

Nekdanji vodja hrvaških Srbov naj bi že danes prispel v Srbijo

STA/J.P.
15. 4. 2015, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bivši vodja hrvaških Srbov Goran Hadžić, ki mu je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pred dnevi odobrilo začasno izpustitev na prostost iz zdravstvenih razlogov, naj bi v Srbijo prispel danes zvečer, poročajo srbski mediji.

Wikipedia
56-letni Hadžić na začasni prostosti ne sme zapustiti Novega Sada.

Na srbskem pravosodnem ministrstvu so za agencijo Beta potrdili prihod Hadžića, potem ko je njegov odvetnik Zoran Živanović za televizijo Pink povedal, da naj bi v Beograd prispel okoli 22.30, nato pa ga bodo prepeljali v njegovo stanovanje v Novem Sadu.

Prizivni senat haaškega sodišča je v ponedeljek odločil, da bo Hadžić, ki je obtožen vojnih zločinov v Slavoniji v letih od 1991 do 1993, ima pa tumor na možganih, premeščen v Novi Sad, v pripor v Haag pa se mora vrniti do konca maja.

S tem je prizivni senat pritrdil Hadžićevi pritožbi na odločitev razpravnega senata, ki je marca zavrnil njegovo izpustitev. Ob tem je naložil, da Hadžića čim prej z letalom prepeljejo v Srbijo.

56-letni Hadžić na začasni prostosti ne sme zapustiti Novega Sada, srbskim oblastem mora izročiti potni list, ne sme komunicirati z žrtvami in pričami ter dajati izjav medijem, je odločilo haaško sodišče.

Sojenje Hadžiću se je začelo oktobra 2012, od oktobra lani pa je prekinjeno. Novembra lani so ugotovili, da je zbolel za najpogostejšim možganskim rakom, multiformnim glioblastomom, in so ga začeli zdraviti z obsevanjem in kemoterapijo.

Sojenje Hadžiću se je začelo oktobra 2012, od oktobra lani pa je prekinjeno. 

Hadžića so aretirali julija 2011 na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedem let skrival pred haaškim sodiščem, ki je leta 2004 objavilo obtožnico. Z njegovim prijetjem je haaško sodišče zaprlo seznam iskanih obtožencev za vojne zločine med vojnami, ki so Balkan pretresale konec 20. stoletja.

Obtožnica ga med drugim bremeni zločinov proti človečnosti ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja. Poleg tega so ga obtožili sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991. Hadžić se je ob začetku sojenja izrekel za nedolžnega v vseh 14 točkah obtožnice.