Svet

Nečloveške razmere v avstralskih centrih za pridržanje priseljencev

Russia Today/Sputnik/B.K.
15. 4. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralski mediji poročajo, da se je približno 20 pripornikov Wickham Point centra za pridržanje priseljencev v Avstraliji samo-poškodovalo v znak protesta proti njihovi premestitvi na otok Nauru.

Center za pridržanje na otoku Nauru je sestavljen iz dveh ločenih šotorskih taborišč, in lahko sprejme do 1.200 zapornikov. Center je zloglasen zaradi hudih obtožb o izredno slabih življenjskih pogojih in poročilih o domnevnih zlorabah pripornic. Zaradi obtožb je avstralska vlada naročila preiskavo.

To je vodil nekdanji komisar za integriteto Philip Moss, ki je tudi potrdil domneve, da so bili prosilci za azil v tem objektu, vključno z majhnimi otroki, posiljeni in fizično zlorabljeni.

V zameno za uporabo tuša so bile nekatere ženske prisiljene v spolne usluge.

Razne skupine za človekove pravice že dlje časa glasno kritizirajo avstralske centre za pridržanje priseljencev, zaradi nečoloveških pogojev, ki tam vladajo in brutalnosti s strani paznikov in policije.

Priseljenski priporniki so v avstralski tisk poslali številna odprta pisma, izvedli pa so tudi številne proteste, vključno z razširjenimi gladovnimi stavkami in samo-poškodovanjem. Štirje priporniki zloglasnega objekta na otoku Manus so januarja zaužili britvice, da bi pritegnili pozornost medijev in javnosti na nečloveške pogoje v katerih živijo.

Wikipedia

V začetku letošnjega leta je avstralski minister za priseljevanje Peter Dutton zatrdil, da prosilcem za azil ne bo dovoljen vstop v Avstralijo ne glede na pritiske javnosti, proteste ali samo-poškodovanja.