Sneti okovi

Razvpiti Stephen Casiraghi je spet na prostosti!

R.M.
29. 12. 2017, 19.50
Deli članek:

Stephen Casiraghi je bil včeraj oproščen očitka preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in spoznan za krivega nevarne vožnje, za kar so mu prisodili 10 mesecev zapora, ob tem pa mu odpravili pripor.

M24
Stephen Casiraghi je bil pred spremembo imena znan kot Hinko Krajačič, še prej pa kot Vinko Rakuša.

Eden najbolj razvpitih kriminalcev pri nas Stephen Casiraghi se je v novem postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem znašel le štirinajst dni po tem, ko je bil po odločitvi vrhovnega sodišča izpuščen iz zaporov na Dobu.

Enotna zaporna kazen 22 let in 11 mesecev bi mu pretekla avgusta 2019, a so ga 9. marca letos po odločitvi vrhovnega sodišča izpustili iz zaporov na Dobu. Uspelo mu je namreč dokazati, da so mu nižje instance napačno oziroma nezakonito združevale zaporne kazni. 

Petindvajsetega marca so ga policisti opazili na Njegoševi in mu začeli slediti, glede na nekatere njihove izpovedi pred sodiščem pa so bili o njegovem odpustu obveščeni takoj, prav tako naj bi ga ljudje tisto jutro videvali po Ljubljani. Toda voznik se je na znake policistov požvižgal in s pospešeno hitrostjo nadaljeval vožnjo po ljubljanskih ulicah, da so se mu po navedbah v obtožbi morali umikati tako drugi vozniki kot pešci. Ko so ga končno aretirali, pa si je nakopal še očitek preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj je policistoma zabrusil: »Ko bom čez dve leti prišel iz zapora, bo imela ljubljanska policija veliko dela.«

Obramba prepričana o nezakonitem nadzoru

Zagovornica obtoženega, odvetnica Nataša Ljubič, je zato prepričana, da je bilo ravnanje policije nezakonito, ker so ga imeli »na piki« samo zato, ker sliši na ime Stephen Casiraghi. Po njenih besedah so ga »skoncentrirano spremljali«, odkar je bil izpuščen iz zaporov na Dobu. Spomnila je tudi, da so policisti uradno zatrjevali, da so mu začeli slediti, ker je imel na avtu različni registrski tablici, ki pa sploh nista pod obtožbo. »Vsa nadaljnja ravnanja so bila izzvana s strani policije,« je med drugim v končni besedi dejala Ljubičeva, ki se je obregnila tudi ob delo tožilstva, češ da so očitki v obtožnici zgolj pavšali in premalo konkretizirani. Ravnanje državnih organov v obravnavanem primeru je bilo po njenem prepričanju »nezakonito, nedopustno in neustavno«. Za svojega klienta je tako predlagala oprostilno sodbo.

Obtoženi: Represija ni prava pot ...

Petdesetletnik je v svoji bogati kriminalni karieri nanizal več kot deset pravnomočnih obsodb, tudi zaradi ugrabitve in posilstva avtoštoparke.

Tudi Casiraghi je v končni besedi poudaril, da se je pred policisti zgolj umikal, ter se spraševal, kako da tožilstvu na prostor za priče ni uspelo dobiti nobenega oškodovanca. »Samo zaradi hitre reakcije voznika v modrem cliu so se izognili trčenju,« je pohvalil svoje ravnanje. Izpostavil je tudi, da je bil »obtoženi dober voznik, ki ni vozil pod vplivom alkohola in drog«. »Prekoračitve hitrosti mi ne morete očitati, ker me niste ujeli na radar,« je bil suveren. Večkrat je poudaril: »Represija ni prava pot v neki demokratični državi«, »Obsojen sem vnaprej«, »Nedolžni sedijo v ječi brez dokazov«, »Slovenija je policijska država, ki zatira socialno šibke in odrinjene«. Razložil je tudi, da imamo več kategorij državljanov in da so nekateri nedotakljivi. »Če bi bil na mojem mestu eden izmed vas ...« je očitajoče zrl v senat.

Do pravnomočnosti ostaja na svobodi

Tožilka Jerneja Pielick je v končni besedi za nevarno vožnjo zahtevala leto in tri mesece zapora, za maščevanje uradni osebi pa dve leti in pet mesecev zapora oziroma enotno kazen tri leta in osem mesecev zapora ter podaljšanje pripora iz razloga begosumnosti. Zadnjo besedo pa je imel sodnik Martin Jančar, ki je, kot rečeno, Casiraghija obsodil le za nevarno vožnjo, in sicer na 10 mesecev zapora, v to pa se mu že šteje čas, ki ga je prebil v priporu. Ob tem mu je odpravil tudi pripor, saj bi bilo nadaljevanje po njegovem nesorazmerno glede na dosojeno kazen – ostal bi mu le še mesec dni, tako pa bo Casiraghi do pravnomočnosti te sodbe prost (pritožbo sta napovedala tako obramba kot tožilstvo). Za zdaj svobodnemu Casiraghiju, saj so mu že v dvorani sneli okove, pa je sodnik v slovo še pojasnil, da je lahko prepričan, da bodo policisti nanj, glede na burno preteklost, vedno gledali z enim očesom.