Piranski zaliv

Brglez: Incidenti na morju osnova za postopke pred institucijami EU

S.R./STA
29. 12. 2017, 18.53
Posodobljeno: 29. 12. 2017, 21.28
Deli članek:

Incidenti na morju, ki bodo dokumentirani od sobote dalje, bodo lahko osnova za tisto, kar bo Slovenija naredila pred institucijami Evropske unije, je danes glede morebitne vložitve tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršitve arbitražne razsodbe dejal predsednik državnega zbora Milan Brglez za Svet na Kanalu A.

Bobo
Milan Brglez

Brglez je na vprašanje glede pripravljanja morebitnih tožb na Sodišču Evropske unije proti Hrvaški zaradi kršitve arbitražne razsodbe pojasnil, da postopki pred evropskimi institucijami "tečejo svojo pot". Pri tem je opomnil, da je za ugotavljanje kršitev pravnega reda pristojna Evropska komisija, Slovenija pa tudi lahko vloži tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU.

Do sedaj so zaradi kršitve mejne črte na morju zabeležili 1400 hrvaških kršitev od 29. junija, ko je bila objavljena arbitražna razsodba. Brglez je dodal, da v tem času kršitve še niso pomenile neposredne kršitve mednarodnega prava, se bo pa to spremenilo s soboto, ko bo Slovenija začela implementirati razsodbo.

Osnova za nadaljnje postopke

"Vsak tovrstni incident bo osnova za tisto, kar bo Slovenija naredila pred institucijami Evropske unije," je dejal predsednik DZ. Ob tem pa dodal, da bo Slovenija morda izbrala tudi kakšno drugo pravno pot. Brglez je še pojasnil, da bo slovenska policija tudi v soboto podobno kot od 29. junija dalje dokumentirala prihode tujih plovil v slovenski prostor in da se to ne spreminja.

Danes se je iztekel šestmesečni rok za pripravo implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ljubljana je Zagreb znova pozvala k dialogu o implementaciji razsodbe. Protestirala je tudi zoper kršitve mejne črte na morju in EU pozvala k ukrepanju. Zagreb napoveduje ukrepanje policije ob kršitvah na dosedanji meji.