Berlusconi je že udaril

Davčne olajšave za lastnike domačih živali, brezplačne veterinarske storitve, minimalni osnovni dohodek ...

S.R.
29. 12. 2017, 16.52
Posodobljeno: 29. 12. 2017, 16.54
Deli članek:

Silvio Berlusconi je včeraj v povsem svoje slogu zagnal svojo predvolilno kampanjo, pri čemer je italijanskemu prebivalstvu obljubil vse od minimalnega osnovnega dohodka do brezplačnih veterinarskih storitev.

Reuters
Silvio Berlusconi

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj obljubil, da bo poskrbel za uvedbo minimalnega osnovnega dohodka v višini 1000 evrov po glavi. Tega sicer ni poimenoval univerzalni temeljni dohodek, vendar bi bil po njegovih besedah do njega upravičen vsak polnoleten posameznik, ne glede na zaposlitveni status.

Obljubil je še davčno imuniteto za podjetja, ki zaposlujejo mlade pripravnike, splošno znižanje davkov in brezplačno veterinarsko zdravljenje za lastnike obolelih domačih živali. »V Italiji v absolutni revščini na žalost živi 4,75 milijona ljudi. To število se je v zadnjih desetih letih povečalo za 65 odstotkov,« je dejal medijski mogul in dodal, da je to za evropsko državo povsem nesprejemljivo. »Nihče ne more dobro živeti, tudi če je sam premožen, ko se zaveda, da je okoli nas na milijone Italijanov, ki za svoje preživetje potrebujejo javno pomoč ali pomoč zasebnih dobrodelnih ustanov,« še pravi 81-letni milijarder.

Njegova stranka Forza Italia bi zagotovila še davčne olajšave za ljudi, ki skrbijo za domače živali, da bi se posamezniki lažje odločili za posvojitev psa ali mačke. Za starejše in tiste, ki jim "gre slabo," bi še ukinili DDV na hrano za hišne živali.

Berlusconi je politično dogajanje pri zahodnih sosedih, kjer kaže, da bo kmalu prišlo do novih splošnih volitev, nemudoma izkoristil za zagon svoje kampanje, polne takih in drugačnih obljub. Glede na rezultate raziskave javnega mnenja, ki jo je prejšnji teden izvedla agencija Ixe, bi Berlusconijeva Forza Italia prejela 16 odstotkov glasov.