Priznal krivdo

Raščan se je pogodil, da bi šel za štiri leta v Puščavo

tl
8. 10. 2017, 08.00
Deli članek:

Izrek kazni bo prihodnji petek, ko bo tudi znano, ali bo sodnica sporazum o priznanju krivde sprejela.

Mediaspeed
Matej Raščan

Nekdanji predsednik uprave in lastnik Dela Revij Matej Raščan je priznal krivdo v primeru Delo Revije. S tožilstvom se je pogodil za štiri leta zaporne kazni za kaznivi dejanji zlorabe položaja in poslovne goljufije na odprtem oddelku. Izrek kazni bo prihodnji petek, ko bo tudi znano, ali bo sodnica sporazum o priznanju krivde sprejela.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je Raščan dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca. Enotna predlagana kazen je štiri leta zapora, Raščan pa bo moral plačati tudi stroške postopka. Proti Raščanu sta bila vložena tudi dva premoženjskopravna zahtevka, ki pa jima nasprotuje.

Kot je po naroku dejal tožilec, je bilo priznanje krivde glede na opis v obtožnici in njeno pravnomočnost pričakovano. Dodal je, da del sodbe predstavlja odvzem premoženjske koristi, zato pričakuje, da bo sodišče to tudi storilo. Sodnica Kratovac je Raščana tudi opozorila, da so zato, ker ni sporočal sprememb svojega bivališča, nastali visoki stroški vročanja pošte. Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov.