Rekonstrukcija zločina, ki je pretresel Slovenijo

FOTO: Po sledeh zverinskega mučenja Zorice Škrbić

S.R./STA
14. 9. 2017, 16.03
Posodobljeno: 14. 9. 2017, 16.26
Deli članek:

V ponovnem sojenju Milanu Trivkoviću, osumljenemu sodelovanja v ugrabitvi in mučenju Zorice Škrbić, je danes ob zelo strogem varovanju policije potekal terenski ogled. Pripadniki posebne enote policije so že zgodaj zjutraj omejili gibanje na več lokacijah po Ljubljani, kjer naj bi 26. junija 2014 Škrbićevo ugrabili, jo mučili in pozneje odvrgli.

STA
Rekonstrukcija ugrabitve in umora Zorice Škrbić.

Zorico Škrbić, dolgoletno partnerico Dejana Vidmarja, ki prestaja zaporno kazen zaradi ropa sefov banke SKB, so ugrabili v središču Ljubljane. Združba naj bi od Škrbićeve želela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki ga je Vidmar s sostorilci izvedel v noči na 1. november 2005.

Po sledeh brutalnega umora

Poleg sodnice Barbare Črešnar Debeljak, tožilke Mateje Gončin, Trivkovičeve zagovornice Tee Kovačič Mlinar so si danes kraje zločina ogledali tudi nekateri Zoričini najbližji, vključno z bratoma Bojanom in Zoranom Škrbić ter njenim partnerjem Dejanom Vidmarjem.

Ugrabitelji naj bi jo usodnega večera v Trnovem zbili s kolesa in jo zvlekli v avto. Sprva naj bi zapeljali v gozd pri Cesti v Zgornji Log, a naj bi jim načrte prekrižal naključni delavec v gozdu, zato naj bi Škrbičevo odpeljali nedaleč stran na Cesto v Gorice, kjer v bližnjem gozdu sameva zapuščena brunarica. Z vozilom naj bi se odpeljali še kakšnih 300 metrov v gozd in nato nadaljevali še približno 200 metrov peš globlje v gozd. Tam naj bi jo privezali za drevo, pretepali in mučili. Škrbićevo je še živo, vendar hudo poškodovano, naslednje jutro našel mimoidoči v Podpeči, kamor naj bi jo ugrabitelji odvrgli. Kmalu so na eni od bližnjih makadamskih cest odkrili tudi goreči avto, ki naj bi ga uporabili ugrabitelji.

STA
Rekonstrukcija ugrabitve in umora Zorice Škrbić.

Osumljenega Trivkovića in Vidmarja so na ogled v ločenih vozili pospremili pravosodni policisti. Tudi oglede posameznih lokacij s Trivkovićem in Vidmarjem opravili ločeno, pri čemer sta Trivkovića ob vsakem premiku spremljala dva policista, varovali pa so ga še trije pripadniki specialne enote.

Na zadevnih lokacijah je potekala tudi današnja rekonstrukcija dogajanja. Na prvem sojenju, na katerem je bil zaradi pomanjkljivih dokazov oproščen, je Trivković vztrajal, da pri ugrabitvi ni sodeloval, da ostalih storilcev ne pozna in da je bil na dan dogodka doma, kjer so skupaj s prijatelji imeli piknik. Tedaj je tudi pojasnil, da do gozda, kjer so mučili Škrbićevo, od njegove hiše zaradi rečnega kanala ni mogoče priti po bližnjici. Terenski ogled je njegove trditve nekoliko zamajal, saj ob cesti, ki loči gručo hiš, vključno z njegovim domom, in gozd, teče le manjši potok, ki ga peš ni težko prečkati. Na nekaj mestih je čez potok celo prehod proti gozdu.

STA
Rekonstrukcija ugrabitve in umora Zorice Škrbić.

Kdo vse je vpleten?

Poleg Trivkovića naj bi v ugrabitvi sodelovali še Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter še dve za zdaj še neidentificirani osebi. Petrović, Sazdov in Livadić vpletenost v ugrabitev in mučenje priznali že na predobravnavnem naroku leta 2015 ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora. Na drugi strani je Trivković krivdo ves čas zanikal, sodišče pa ga je zaradi pomanjkanja dokazov tedaj spoznalo za nedolžnega. Ljubljansko višje sodišče je oprostilno sodbo letos razveljavilo in odredilo novo prvostopenjsko sojenje.