Pestro na sojenju

Na glavi kapuca, v rokah pištola: "Vadi pare"

Janja Ambrožič, Dolenjski list
8. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Obtoženi priznava le tri izmed petih očitanih mu dejanj, njegove gibe pa bodo analizirali v posebni 3D-komori na Fakulteti za šport v Ljubljani.

Janja AMbrožič
Borut Cvelbar je od januarja v priporu. Zastopa ga odvetnik Aleksander Sitar (na fotografiji desno).

Borutu Cvelbarju s Sel pri Dolenjskih Toplicah očitajo pet kaznivih dejanj, ki so se zgodila konec lanskega leta in v začetku letošnjega na območju Dolenjske in Bele krajine – tri rope, poskus ropa in tatvino.

»Priznam, da sem bil v trgovini Perko na Otočcu in v trgovini Vita v Novem mestu ter v lokalu pri Matičku v Semiču. Nič pa nimam z ropom v trgovini Sonček v Dolenjskih Toplicah in s tatvino v trgovini Mladica v Semiču,« je konec julija na sodišču rekel 25-letnik, ki je v priporu že od konca januarja.

Na Otočcu je ostalo pri poskusu, v Novem mestu je – tako pravi - odnesel 900 evrov (lastnik prodajalne pravi, da je šlo za 1300 evrov), v Semiču pa mu je natakarica izročila 190 evrov. V vseh primerih so priče govorile o podobnem vzorcu. V trgovino je vstopil moški, ki je imel na glavi kapuco, čez obraz šal, s pištolo v roki pa je zagrozil: »'Vadi pare' (Daj denar, op. p.)!« Podoben scenarij ropov je bil tudi v primerih, ki ju ni priznal.

Ker obstajajo posnetki nadzornih kamer, je sodišče angažiralo izvedenca za njihovo preiskovanje, mag. Gregorja Kovača. Ko ga je tožilka Vesna Fink vprašala, ali lahko ob primerjavi storilcev, ki so ju posnele nadzorne kamere, in obtoženca izpostavi kakšne skupne značilnosti – denimo način hoje, gibanje, položaj rok in podobno –, je odgovoril, da mu sodišče ni zastavilo teh vprašanj, zato tega ni analiziral. Je pa pojasnil, da je vsem skupna dominantna desna roka in da je pri vseh opazil nekoliko naprej pomaknjeno glavo.

IZMERIL GA JE

Policisti, izvedenec in zdravstveno osebje na zdravniškem pregledu so Cvelbarju namerili različno višino, ki pa je pomembna. Kot je povedal Sitar, je izvedenec izračunal, da naj bi storilec v Semiču meril 183 centimetrov (glede na posnetek nadzorne kamere pred trgovino) oziroma 188 cm (glede na posnetek v trgovini). Po oceni mag. Kovača bi razlika lahko nastala na račun kapuce na glavi.

Da bi razjasnili dilemo, koliko je dejansko visok, ga je izvedenec pomeril kar v sodni dvoran. Postavil ga je ob steno, z ravnilom določil najvišjo točko, jo označil in izmeril dolžino od tal do najvišje točke (na ta način večina staršev doma meri svoje otroke). Obtoženi je bil v športnih copatah. Meter je pokazal 181 centimetrov.

V LABORATORIJ

Sodnik Boštjan Kovič je zahteval dopolnitev izvedenskega mnenja z dodatno primerjavo drže storilcev, ki so jih posnele nadzorne kamere v trgovinah, in obtoženca. Tega bodo v ta namen odpeljali v 3D-komoro na Fakulteti za šport v Ljubljani, kjer imajo laboratorij za kineziologijo. Sicer je izvedenec poudaril, da 100-odstotne podobnosti ne bo mogoče podati. »Za tovrstno oceno bi potreboval značilne poteze na obrazu.« Teh na posnetkih ni, saj je storilec imel šal čez usta in kapuco čez glavo.