Vojni junak

Prevaral je skoraj vse največje medijske hiše

U.K.
7. 9. 2017, 20.45
Deli članek:

Eduardo Martins je več let veljal za enega najboljših vojnih fotografov. Vendar so zdaj ugotovili, da gre za enega največjih goljufov v novinarstvu.

arhiv
Eduardo Martins je za svojo podobo vzel fotografijo britanskega deskarja Maxa Hepwortha-Poveyja.

Eduardo Martins (to skoraj zagotovo ni njegovo pravo ime) ima na instagramu več kot 100.000 sledilcev in naj bi bil v svoji fotografski karieri na praktično vseh največjih bojiščih po svetu. A čeprav je bil priznan, ga nihče ni nikoli osebno srečal. Z medijskimi hišami je sodeloval izključno prek elektronskih sporočil in vnaprej posnetih sporočilih. Ves čas je trdil, da je mogoč samo takšen način komunikacije, ker je na bojiščih. In tako je pretental praktično celotno novinarsko srenjo in splošno javnost.

arhiv
Eduardo je Maxa s photoshopom dodal na vojne fotografije.

DVAINTRIDESETLETNI BRAZILEC

Eduardo je s svojo življenjsko zgodbo pridobil oboževalce po vsem svetu. Trdil je, da je 32-letni Brazilec, ki dela kot humanitarni delavec, predvsem v begunskih taboriščih Združenih narodov. Kot otrok naj bi preživel levkemijo, pozneje pa se je zaposlil kot vojni fotograf pri Združenih narodih. Imel je celo več intervjujev, v katerih je govoril o svojem delu v Iraku, Siriji in tako naprej. Njegove fotografije so objavili največji časniki, kot so The Wall Street Journal, Le Monde in The Telegraph.

arhiv
Na levi strani so originalne fotografije, na desni pa Eduardove predelane.

PREVARANT

Prva je njegovo biografijo začela raziskovati novinarka Natasha Ribeiro za brazilski BBC. Eduardo jim je namreč poslal fotografije in poskušali so stopiti v stik z njim, a je bilo to nemogoče. Martins je poudaril, da je prijatelj s fotografi, kot je Thomaz Griffin, naštel je še nekaj drugih imen, in ko je Ribeirova preverila ta imena, je ugotovila, da ti ljudje sploh ne obstajajo. Nadaljnja raziskava je pokazala, da Martinsa ne pozna nobena od organizacij, ki delujejo na vojnih območjih, niti ni bil nikoli zaposlen pri Združenih narodih. Še bolj šokantno je dejstvo, da je Martins za svojo vzel fotografijo britanskega deskarja na vodi, Maxa Hepwortha-Poveyja. Fotografije Maxa je z grafičnim programom vnesel v fotografije z bojišč in ga predstavljal kot Eduarda Martinsa. Takrat se je iluzija Eduarda Martinsa sesula.

Natasha je odkrila, da je Martins kradel fotografije dejanskim vojnim fotografom (predvsem Danielu C. Brittu), dodajal Maxa in prepričal celotno javnost, da jih je posnel on. Martins je v svoji zadnji objavi dejal, da je trenutno v Avstraliji in da je izjemno utrujen. »Vzel si bom nekaj časa zase in potoval s kombijem po Avstraliji. Bodite z bogom,« je zapisal, in če smo glede Eduarda Martinsa, ali kakorkoli mu je pač v resnici ime, lahko o čem prepričani, je to, da ga v Avstraliji zagotovo ni.