Zabavna kampanja

FOTO: Predvolilna farsa: kruto ogledalo Boruta Pahorja

mv
7. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Nobeno presenečenje ni, da je letošnja predsedniška predkampanja prepredena z bizarnostjo, zgražanjem in parodijo na najvišjo moralno avtoriteto v državi. Kritiki predsednika Boruta Pahorja pravijo, da je zaradi njegovega opravljanja mandata predsedniška funkcija zgolj karikatura nekdaj spoštovanega položaja. Res je, da je v svetovnem merilu politika izgubila velik del ugleda in da so relativne uspehe na volitvah zabeležili parodični izmišljeni liki, toda nikjer se jih ni pojavilo toliko kot v Sloveniji.

Instagram

MIRNO MORJE

Aktualni predsednik države v volilno tekmo vstopa kot veliki favorit, saj je njegova volilna kampanja tako rekoč potekala ves predsedniški mandat. Lepi voditelj, ki je svojo postavljaško ljudskost po vsej verjetnosti izumil ob prebiranju žepne biografije Fidela Castra Maximo Lider in ji primešal ščepec slovenskosti, stavi na svojo »zanesljivost in stabilnost«. Idejo moralno neoporečnega vodje je manifestiral na zdaj že kultni fotografiji z Blejskega jezera, na kateri pokončno plove na supu in mirni vodi, ki pa se kljub prednosti, ki mu napovedujejo ankete, utegne po uradnem začetku kampanje dodobra razburkati.

ŠAREC ODPIRA

facebook

Za zdaj najresnejši nasprotnik aktualnega predsednika in njegovega »borutinga« je nekdanji šaljivec Marjan Šarec, ki je že zbral vse potrebne podpise za vložitev kandidature in bi po nekaterih napovedih lahko prišel v drugi krog predsedniških volitev, v katerem bi se mu lahko odprle možnosti za zmago. V najslabšem primeru pa bo v spominu (in pri roki) ostala priročna značka, ki na hrbtni strani skriva odpirač za steklenice.

facebook

PAHOR KRASI

facebook

Zmotno bi bilo misliti, da Pahor podcenjuje aktualnega župana Kamnika. Slišati je namreč, da tudi sam pripravlja nekaj koristnih pripomočkov za vsakogar. Neuradno bi lahko razveselil uporabnike mobilnih telefonov in jim ponudil ovitke s podobo kakšne od popularnih fotografij z instagram profila slovenskega predsednika.

PODPIS ZA LIZ

facebook

Medtem pa po animiranju občestva zagotovo prednjački štajerski slavček in samooklicano najbolj iskani slovenski zvezdnik Damjan Murko. Predsedniški kandidat, ki trdi, da je »s podpisi na polovici«, je že izstrelil nekaj hladnih krogel proti Borutu Pahorju in kandidatom, ki »ljudi podkupujejo z vžigalniki«. Murko je ponosen na svoj učinkovit PR, ki v nasprotju s Pahorjem ne troši davkoplačevalskega denarja, zato svojo kampanjo financira »od spodaj navzgor«, tudi s prodajo sladoleda. »S ponosom razglašam, da me lahko zdaj poližete,« je zapisal na facebooku in priložil fotografijo predsedniškega ledenega posladka.

SEKSI REŠEVALEC

facebook

Damjan Murko je še pred nastopom predsedniške funkcije začel odpirati delovna mesta. Kmalu po najavi kandidature je odpustil svojega postrežnika in zdaj išče nekoga, ki bo znal več kot samo nositi obleke in odpirati vrata avtomobila. Tako kot bo z zaposlitvijo rešil socialno stisko nekega (ne)srečnika, pa Murko v prostem času kot »seksi reševalec« rešuje življenja ob bazenu in ponuja umetno dihanje.

BOG IN POTICA

foto bobo

Dobitnica neslavne nagrade bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta 2016, Angelca Likovič, je v ponedeljek tudi uradno vstopila v boj za prestol na Erjavčevi 17. Do uspeha na volitvah jih bo pomagala stranka Aleša Primca GOD (Glas za otroke in družine) in deset božjih zapovedi. Komentatorka resničnostnih oddaj veliko poudarka daje tudi na varnost žensk in otrok, ki jim grozijo džihadistični teroristi. Likovičeva bi jim gostoljubnost na slovenskih tleh odrekla s krepitvijo vojske in policije. Sicer pa je zbranim na novinarski konferenci znova postregla z značilno domačo jedjo, slovensko potico.

FANT, KI JE POLJUBIL PREVCA

facebook

Ponosen Slovenec, bodoči magister ekonomije, vrhunski športnik, ki premaguje sladkorno bolezen, komik in fant, ki je poljubil Petra Prevca. To je Žiga Papež - Papster. Kot smo že poročali, Novomeščan, tako kot Martina Valenčič, zbira podpise na precej unikaten način. Gre namreč za to, da jih ne zbira. Papster raje poziva ljudi, da to storijo namesto njega in pokažejo samoiniciativnost s tem, da stopijo do upravne enote in dvignejo dokument za izrekanje podpore. Na splošno je v Papsterjevi kampanji včasih težko razbrati, ali gre pri tovrstnih šalah za šale ali za resno napoved kandidature. A vse kaže, da je šalo resno vzelo vsaj 2214 ljudi, ki so po trditvah Žige Papeža že oddali svoj podpis.

PREDSEDNIŠKA HIMNA

facebook

»Prvi predsedniški kandidat v zgodovini Slovenije z lastnim komadom,« je ob objavi svoje viže na facebooku zapisal Papster. V skladbi z naslovom Slovenski narod predsedniški kandidat opeva ruralni karakter, prisvajanje naravnih danosti podalpske domovine in v napevu poudarja, da »smo tudi Slovenci ljudje«. Seveda ne pozabi omeniti frustracije tistih, ki jim ni všeč prepoved vožnje pod vplivom alkohola.

ZELENI KENGURU

facebook

Pred meseci je svojo kandidaturo napovedal tudi komik in satirik Andrej Rozman - Roza, ki prav tako vneto zbira podpise. Za kandidaturo se je odločil, ker »nihče od kandidatov ne bo zastopal njegovih državljanskih zahtev in zahtev zaničniške verske skupnosti, katere kenguru sem«. Roza se zavzema za legalizacijo marihuane, priznanje Palestine, sprejem beguncev, prepoved oglasov, ki nagovarjajo otroke, in brezplačnost vrtcev.