Humanitarnost

FOTO: Tovornjak zamaškov za šestletnega Marka

Gabrijel Toplak
8. 9. 2017, 07.10
Deli članek:

Dobrodelni Ignac Habjanič je iz skladišča, v katerem shranjuje zamaške, ki jih zbere na terenu ali mu jih kdo prinese, z Nino Markovič in otroci ptujskega vrtca odposlal novo pošiljko

Gabrijel Toplak
Skupinska fotografija pred kupom zamaškov.

Ignac Habjanič, Ptujčan, ki prostovoljno in dobrodelno zbira zamaške, se lahko podpiše pod nov odvoz zamaškov iz skladišča pri tamkajšnji železniški postaji. S tovornjakom Slovenske vojske so v podjetje za reciklažo na Koroškem odpeljali dobre tri tone zamaškov. Kot pravi, bo tokratni izkupiček namenjen samo šestletnemu Marku Krmpotiču, ki boleha za spastično cerebralno paralizo. »Zamaške sem zbiral od zadnjega odvoza marca na območju širše okolice Ptuja do Središča ob Dravi. Z ženo, ki mi pomaga, in številnimi drugimi (posamezniki, društva, gostinski lokali …) sem v tem času zbral 3,5 tone zamaškov,« je pojasnil Habjanič.

Gabrijel Toplak
Ignac Habjanič

ZBIRANJE TUDI V VRTCU

Vojakom so na pomoč pri nalaganju s precej manjšimi vrečkami priskočili otroci ptujskega vrtca iz enote Spominčica. Pomočnica ravnateljice Barbara Bačnik je dejala, da otroci zbirajo in prinašajo zamaške v šolo vso leto, prav tako jih sproti obveščajo, komu bodo namenjeni. Odvoz zamaškov je z obiskom popestrila športna plezalka, sicer vojakinja Nina Markovič. Dejala je, da res z veseljem sodeluje v takšnih projektih, ki se jih čez leto nabere kar nekaj. »Priznam, da se zjutraj med vstajanjem nisem obotavljala, saj je lepo sodelovati pri takšni zadevi, ker veš, da gre za dober namen,« je poudarila Markovičeva. Vesela nad Habjaničevo humanitarno gesto sta seveda tudi Markova starša. »Sin nekaj korakov naredi le ob opori, zato si prizadevamo, da bi zmogel hoditi samostojno. In zato med drugim potrebuje dodatne nevrofizioterapije in masaže, prehranske dodatke, obiskuje Feldenkrais terapije, doplačevati je treba najrazličnejše pripomočke,« je pojasnila mamica Jasna Furman.

Gabrijel Toplak
Otroci ptujskega vrtca so zamaške prenašali v manjših vrečkah.

Gabrijel Toplak
Mladega borca in njegovo mamico je pozdravila športna plezalka Nina Markovič.

Gabrijel Toplak
Mark v družbi otrok ptujskega vrtca, ki so zanj zbrali tudi zamaške.

Gabrijel Toplak
Nakladanje si je v spremstvu staršev ogledal tudi šestletni Marko.