Hematom možganov

Izvedenec dodatno pojasnil, kakšne muke je preživljala deklica Arina

G.G./STA
23. 6. 2017, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju za smrt dveletne deklice Arine julija lani se nadaljuje. Sodni izvedenec medicinske stroke Anton Lah je dodatno pojasnil, kakšne posledice je za deklico imel hematom možganov.

STA
Mirzan Jakupi trdi, da je bila Arina nezaželena v svoji družini, on pa, da jo je imel rad.
Na začetku obravnave je tožilka podrobno opisala grozljive muke, ki jih je prestajala dveletna Arina.

Na današnji obravnavi na okrožnem sodišču v Kranju je sodnica Milena Turuk prebrala dopolnjeno mnenje sodnega izvedenca medicinske stroke Antona Laha.

Lah je ugotovil, da je deklica najprej utrpela akuten subduralni hematom, ki se je v približno enem mesecu spremenil v kroničnega, nato pa je prišlo do drugega akutnega hematoma. Arina je nato (4. julija 2016 v ljubljanskem kliničnem centru zaradi poškodb glave umrla).

Kakšno je bilo zdravstveno stanje deklice in kakšne simptome je po prvem akutnem hematomu imela deklica, Lah ni mogel natančno določiti, saj je to odvisno od obsega možganske okvare. Običajno pa je, da po takšni poškodbi nastopijo motnja zavesti, zaspanost, oteženo komuniciranje, pa tudi gibalne motnje.

Lah pa se ni strinjal z ugotovitvami zdravnikov ljubljanskega kliničnega centra, ki sta 2. julija ob pregledu posnetka pljuč deklice opazila star zlom dveh reber. Lah meni, da rebri nista bili zlomljeni. Je pa že prej v izvedeniškem mnenju ugotovil vrsto drugih poškodb, ki so jih našli po dekličini smrti in naj bi bile posledica udarcev.

Zaradi različnih mnenj glede zlomljenih reber je tožilka Tina Lesar sodišču predlagala, naj postavi novega izvedenca oziroma kar komisijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Obramba pa temu predlogu, o katerem sodnica danes še ni odločala, nasprotuje.

Sojenje se bo nadaljevalo 12. julija.

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletnega otroka in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice. Oba, tako Jakupi kot Alibabićeva sta krivdo zanikala in krivda prelagata drug na drugega.